Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését követően, 59 évvel ezelőtt 1958-ban végezték ki egy koncepciós pert követően Nagy Imrét, az 1956-os forradalom és szabadságharc miniszterelnökét. Több évtizedes elnyomást követően, huszonnyolc évvel ezelőtt, 1989 június 16-án a Hősök terén rendezett megemlékezésen újratemették Nagy Imrét és mártírtársait, amely a rendszerváltás folyamatának egy fontos eseménye volt. Ezt követően ezen a napon szerte az országban kisebb nagyobb megemlékezéseket tartanak, így Kiskőrösön is.

-Hirdetés-

A Nagy Imre téren a mai napra is meghirdették a megemlékezést. Szedmák Tamás, a Művelődési, Közoktatási és Sportbizottság elnöke köszöntötte a jelenlévőket. A Himnusz közös eléneklését követően, Kalla Viktória, a Wattay Szakközépiskola és Szakiskola történelemtanára mondott beszédet. Ezt követte a koszorúzás. Kiskőrös Város Önkormányzata nevében Pohankovics András alpolgármester és Markó Ferenc képviselő, az 56-os szövetség nevében Faragó Imre, a POFOSZ nevében Gombár József, a Kiskőrösi Polgári Kör nevében pedig Boldoczki Sándorné és Papp László koszorúzott.

Innen a résztvevők átvonultak a katolikus templom előtti Argauer Ferenc térre, ahol megkoszorúzták Rákóczi Ferenc mellszobrát. A szózat közös eléneklésével ért véget a megemlékezés.

 

MEGOSZTÁS