Június 22-25. között tartották meg Kiskőrösön a Vlll. Országos és Nemzetközi Kemencebence Találkozót, amit az amatőr kemenceépítők  számára tartanak meg minden évben, melynek helyet a városban található Sporttelep adott.

-Hirdetés-

A találkozó megszervezését Rózsa Tibor és felesége dr. Szakál Györgyi vállalta magára.
A találkozót minden évben más-más helyszínen rendezik meg ( 2013-ban például térségünk egyik településén Soltvadkerten tartották meg az éves összejövetelt, tavalyi esztendőben pedig a felvidéki, kelet szlovákiai Pebernyik falujában ).
A mozgó fesztivál lényege, hogy a kemencebence.hu fórumozói, ne csak online tartsák egymás között a kapcsolatot, hanem személyesen is találkozzanak.

Az idei évben több helyről is érkeztek Kiskőrösre. Nem csak hazaiak tisztelték meg jelenlétükkel a rendezvényt, mert érkeztek ide Csehországi Brno- ból és a felvidék több régiójából( Nyitra, Kassa) .

Csütörtökön már reggeltől érkeztek a vendégek a szélrózsa minden irányából. Vendégvárónak Filus Tibi bácsi és Ifj. Filus Tibi két bográcsban, kakas és birka pörkölttel várta a messze földről érkezőket. Már az első napon  több vendég sütésbe-főzésbe kezdett,hogy a később érkezőket még nagyobb ételkínálat várja. Estére tűzzsonglőr kápráztatta el a közönséget. A gasztronómia nem tért nyugovóra a kemencebarátokkal,mert míg ők aludtak, több kemencében barnultak a sült malacok, csülkök és kitudja mennyi féle étel várta a napfelkeltét.  Pénteken folytatódott a különböző ételkülönlegességek felvonultatása és azok elfogyasztása. 18:00 órától ünnepélyes keretek között nyitották meg a Vlll. Országos és Nemzetközi kemencebence találkozót, ahol megjelent Kiskőrös Város alpolgármestere Pohankovics András is. Ez mellett később, az est folyamán Sipos Peti (az igazi) szolgáltatta  a talpalávalót, aki már 8 éve tagja a baráti közösségnek és mindegyik fesztivál pénteki báljának  hangulatáért ő a felelős. A szombati nap szintén az ízekről szólt. Az egész napi főzés sütés után még volt erejük a kemencebarátoknak egy újabb táncos estére. Ekkor az akasztói Fábián Zsolti retro discoval csalta a táncos lábúakat mulatságba.

A néhány napban a program végig kötetlen volt, mert a lényege az együtt eltöltött idő  és természetesen a rengeteg finomság megfőzése és közös elfogyasztása. Készítettek itt ételeket bográcsba,tárcsán, grillen valamint füstölőben és természetesen kemencébe. Készült például halászlé, pörkölt, lecsó és kemencében sült kenyér,gőzgombóc, palacsinta, gyöngytyúk leves és pacal leves és  pörköltökből még gida, kakas, birka,marha ,szarvas, felsorolni és nehéz az összes étket .

2018 – ban. a kemencebarátok a Békésmegyei Vésztő-Mágor történelmi emlékhelyen találkoznak újra  ,hogy megtartsák a 9. találkozójukat.

MEGOSZTÁS