Az 1056/2017. (II. 7.) számú kormányhatározat értelmében a Modellprogram folytatásaként országos szintű Idősügyi Program indul. Az országos program célja az idősek életminőségének javítása, a családtagok idős gondozásból eredő terheinek csökkentése, munkavállalásuk elősegítése, a szociális és egészségügyi ellátórendszer tehermentesítése.

-Hirdetés-

A Segítő Kezek Infokommunikációs Modellprogram 2015. március 1-én azzal a céllal indult, hogy a 21. századi technológiai eszközök alkalmazásával segítse az otthonukban egyedül élő idősek társadalmi kapcsolatainak megőrzését, megerősítését, mindennapi aktivitásuk fejlesztését, valamint egészségi állapotuk monitorozása révén növelje az ellátórendszer működésének hatékonyságát.

A program 5000 egyedül élő, 65 év feletti idős ember számára teszi lehetővé otthoni számítógép, laptop használatát és további 5000 fő saját számítógépével csatlakozhat a programhoz egész Magyarországon.

Ennek keretében az ország 63 településén hoztak létre központokat, amelyből kettő is működik a térségünkben, Kiskőrös Városában és Tázláron. A központ dolgozóinak feladata a 65 év feletti egyedülálló emberek felmérése és segítése. Feladatuk, hogy az időseknek megmutassák az online technológia használatát. Erre a városban 75 db számítógép áll majd használatukra. A kiválasztás a Segítő Kezek az Aktív Évekért Közhasznú Nonprofit Kft.-nél fog történni. Ehhez még hozzákapnak egy mobilsticket is, hogy hozzáférjenek az internethez.

Kiskőrösön 15 kérdező biztos kezdte meg a munkáját az idősek számára készített felméréssel július 3-al. Minden időst aki a programban részt vesz és kiválasztásra kerül, személyesen tanítanak be, a számítógép kezelésére és az internet használatára a diszpécser iroda tagjai. Tanulásukat folyamatosan végig kísérik a dolgozók és problémába ütközés esetén is készen állnak megoldást nyújtani. A kérdezőbiztosok jelenleg közfoglalkoztatás keretén belül kerültek alkalmazásra. Országosan összesen a 63 központban, 1365-en vesznek részt a rendszer működtetéséhez.

A 65 év felettiek több számítógépes kezelést elsajátíthatnak a program során:Levél és csatolmány készítés, Teamviewer és Skype használat.

Frei Ferenc

Borítókép: ferencvaros.hu, illusztráció

MEGOSZTÁS