Full elektromos autó Kiskőrösön

Az autógyártás rohamosan fejlődik, mely úton az elektromos motorral meghajtott járművek kerülnek egyre inkább előtérbe. A hybrid – elektromos motor és szívómotor együttes alkalmazása – megoldások mellett már egyes autógyártók olyan gépkocsikat is készítenek, amelyek kizárólag elektromos motor meghajtással rendelkeznek.

-Hirdetés-

A kiskőrösi Kornóczi Zoltán autóvillamosság szerelőként a szakmájából adódóan és magánemberként is régóta figyelemmel kísérte az elektromos autókat és azok egyre nagyobb térnyerését. Aztán a napokban egy Nissan LEAF boldog tulajdonosa lett, ami zéró emissziós és kizárólag elektromos motor hajtja meg.

Elmondta, hogy szerinte a jövő útja az elektromos motorok elterjedése felé veszi az irányt és csak idő kérdése mikor váltja ki ez a megoldás a szívómotorokat. Régóta gondolkodott már egy elektromos autó megvásárlásáról a fenntartási és utazási költségkímlés, valamint a vezetési élmény miatt. Korábban Kecskeméten egy márkakereskedésben vezetett Nissan LEAF típusú autót, ami annyira nagy hatással volt rá, hogy eltervezte ennek megvásárlását. Mivel ez a típus újonnan mintegy 10 millió forintba kerül, ezért a használtautó piacon nézett körül, hogy árában egy számára elérhetőt találjon. Így lelt rá az egyik internetes oldalon egy budapesti lakos 2012-es évjáratú Nissal LEAF autójára, akivel felvette a kapcsolatot és megvásárolta tőle a járművet. Az autó tudomása szerint Kiskőrösön az első szívómotor nélküli full elektromos meghajtású jármű.

A technikai paramétereiről tudni kell, hogy 109 LE-s és 80 Kwt-os a motor, amely teljesítményt a teljes utazási tartományban leadja. A hatótávja egy teljes feltöltés után mintegy 170 km. Álló fűtés és álló hűtéssel is rendelkezik, valamint minden olyan felszereltséggel, amely a mai prémium kategóriás autóban megtalálható. A feltöltési ideje villámtöltővel 25 perec, gyorstöltővel 45-50 perec és otthoni hálózatról úgy 6 órára tehető.

Meg kell említeni, hogy a töltőpontokon ingyenes a feltöltése az autónak, az otthoni áramdíjat számolva pedig 4 Ft/km áron lehet vele közlekedni, tehát 1.000 km-t lehet vele megtenni mindössze 4.000 forintért. Az autó műszerfalán minden adat látható: milyen százalékos állapotban van az akkumulátor, hány km-t lehet még megtenni a járművel, sőt egy navigációs rendszer segítségével még azt is mutatja a kijelző, hogy az adott pozíciónkból milyen sugarú körben tudunk mozogni. Az autó boldog tulajdonosa mindenkinek ajánlja egy ilyen jármű megvásárlását. Az elektromos járművel közlekedőknek pedig felajánlotta, hogy a kiskőrösi Kornóczi-Aszódi KFT. Dózsa Gy. u. 80/4. műhelyében hétköznap 8-17 óráig ingyen feltöltési lehetőséget biztosítanak.

Filus Tibor

MEGOSZTÁS