Idén ünnepli a kiskőrösi Szlovák Tájház megnyitásának 40. évfordulóját. Ez alkalomból tartott Kiskőrösön szakmai konferenciát július 21-én a Magyarországi Tájházak Szövetsége, a Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága, Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum/Szlovák Tájház és a Kiskőrösi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat.

-Hirdetés-

Dél-alföldi Regionális Tájház találkozót és módszertani napot „Megújuló nemzetiségi a tájházak a Dél-Alföldön, 40 éves a Szlovák Tájház Kiskőrösön” címmel tartott konferenciát Domonyi László Kiskőrös Város polgármestere és Dr. Bereczkei Ibolya a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese nyitotta meg köszöntőjével az Emlékmúzeum Látványtárában. Majd ugyan itt Dr. Szonda István a Magyarországi Tájházak Központi Igazgatóságának tagja egy prezentáció keretén belül az igazgatóság feladatáról és működéséét mutatta be.


Majd őt követte Dr. Király Katalin Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének igazgatója, aki Szlovák gyűjtemények megújulása a Dél-alföldi Régióban címmel tartott előadást.
Legutoljára előadást végül az Emlékmúzeum igazgatója Kispálné dr. Lucza Ilona előadásában a szlovák nemzetiségi kultúrát ismertette a jelenlévőknek.

Délután a Szlovák Tájházban folytatódtak a programok, ahol Domonyi László polgármester ismét köszöntötte az összegyűlteket, majd Andó György, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója mondott néhány szót.

A köszöntőket követően finom ebéd várta a vendégeket. Később a Gmoser Györgyné által vezetett Szlovák Nemzetiségi Népdalkör és Citerazenekar dalcsokra szórakoztatta a megjelenteket.

Ez mellett még számos, érdekes programokon lehetett részt venni. Kézműves hagyományok, egész napos alkotóudvar (csizmatalpalás, kékfestőből babák, gyöngyözés, ruhahajtogatás, öltözködés szalma- és csuhéjtárgyak készítése, népi játékok)

 

 

MEGOSZTÁS