A tanév végén és a nyári kánikula beálltával a strandok is egyre inkább benépesülnek. Természetesen a frissítő víz, akkor jelent igazán kikapcsolódást, ha valaki úszni is tud benne.

-Hirdetés-

 

Különösen fontos a nyári időszakban az, hogy a kisgyermekeknek milyen a vízbiztonsága, tudjanak úszni, hogy a szülők kevésbé aggódjanak a strandolások idején. Elmondható, hogy Kiskőrösön kiemelt fontosságúnak tartja a város vezetése, hogy a fiatalok megtanuljanak úszni és erre a városban szinte minden feltétel adott. Az alsósok számára igen kedvezményes térítési díj ellenében biztosított az oktatási rendbe beillesztve az úszásóra, így szinte nincs olyan kiskőrösi gyermek, aki ne tanulna meg úszni.

A nyári időszak sem telik el úszásoktatás nélkül. A korábbi éveknek megfelelően idén is nyári úszó tanfolyamra várta a jelentkezőket Pásztor Gyula testnevelő. A pedagógus elmondta, hogy kezdő, középhaladó és haladó csoportokban dolgozott a gyermekekkel. A kezdőknél már az is nagy eredménynek számít, ha gyermek nem fél a víztől, le tud merülni a víz alá vagy megtanul siklani. Az ügyesebbek közül néhányan a tanfolyam végére már átúszták a medencét.

A foglalkozások reggel 7 órakor kezdődtek a kiskőrösi strandon a felnőttekkel, akik helyből, Hajósról és Soltvadkertről jöttek. Ilyenkor kevesen vannak az uszodában és a résztvevőknek könnyebb leküzdeniük a gátlásaikat. A nap ezt követően a gyermekek tanfolyamaival folytatódott, akik Kiskőrösön kívül Soltszentimréről, Fülöpszállásról, Izsákról, Tabdiról, Páhiról, Hartáról, Kalocsáról, Császártöltésről, Akasztóról és Csengődről érkeztek. A fiatalok nagy részt év közben nem tud rendszeresen járni az úszás órákra, ezért a nyári tanfolyamon próbálják a képzési lehetőséget igénybe venni.

Kiskőrösön az iskolai úszásoktatás a második osztálytól kezdődik, ezért a nyári tanfolyamon elsősorban első osztályosok és óvodások vettek részt. A tanfolyam végére volt, akivel csak a vízhez szoktatás sikerült, mások megtanultak tempózni, de előfordult olyan is, aki már 60 percig tudott folyamatosan úszni. Meg kell említeni, hogy az év közben a felnőtt csoportok is igen szépen dolgoztak. Voltak nagymamák és víziszonyos férfiak is a foglalkozásokon. Utóbbi férfi a tanfolyam záró napjára már 500 méter leúszott, a nagymamák pedig még ettől is többet.

A nagy siker azonban az volt, amikor mindannyian megtanultak fejest ugrani a vízbe. Emlékezetes momentum maradt, amikor a játékautókat hozták fel a medence aljáról a résztvevők. Ilyenkor az uszodában megállt az úszósáv, a vendégek pedig megtapsolták a nagymamákat. Legközelebb július 31-augusztus 4-ig lesz egy hetes intenzív úszótanfolyam a kiskőrösi strandon minden nap 8 órai kezdettel. A részvétellel kapcsolatban Pásztor Gyulánál lehet érdeklődni a 70/337-2152-es telefonszámon.

Filus Tibor

MEGOSZTÁS