Az idén formabontó módon ünnepelték az izsákiak augusztus 20-át, amelyhez az immáron hatodik alkalommal szervező Tegyünk Izsákért Egyesület ezúttal, a családiasabb légkör megteremtése érdekében, új helyszínt választott. A Vino étterem véndiófás kertjében lévő kemencéhez hívták a város közösségeit és polgárait. A kemence tüze és a benne sülő kenyér látványa és illata meghitt hangulatot teremtett az egybegyűltek számára.

-Hirdetés-

Az ünnepség kezdetén Varga István elnök és Sörösné Boldoczki Tímea titkár köszöntötte a megjelenteket, majd a jelenlévők elénekelték a Himnuszt. Mondok József polgármester ünnepi beszédében emlékeztetett a Szent István-i örökségre, amely kijelölte európai létünk útját, valamint a társadalmunk megtartó erejére, a családra, amelyben öröm a napi kenyeret megosztani.

Hasonló gondolatok jegyében hangzottak el versek, Virág Lászlótól a cserkészcsapat képviseletében, Balogh Pálnétól a nyugdíjas klub és Posztos Lenkétől a karitász csoport részéről. Mezei Kristóf tanuló a zsíros kenyérről verselt. A szavalatok közben Gellér Alíz és Blanka gitárral kísért éneke tette teljessé az ünnepi hangulatot.

A kenyérszentelés szertartását Bajkó Zoltán plébános végezte, majd Vargáné Nagy Katalin emlékeztetett a megszentelt és a kóstolásra váró kenyér lisztjét adó Király búzára, melyet a tavaly elhunyt izsáki Varga Frigyes nemesített. A Sárfehér Néptánc Együttes népdalcsokra zárta a megszólalók sorát, majd az új kenyér szelése és megkóstolása következett.

A kenyereket és a sokféle cipót Prikkel László a Vino étterem ügyvezetője saját kezűleg készítette, és a vendégek előtt sütötte ki kemencében. A minőségi alapanyagból készült friss kenyér illata és íze valóban szívet melengető érzéssel tölti el az embert. Különösen, ha tejföllel vagy körözöttel ízesítik. Esetleg zsíros kenyér – lila hagymával lesz belőle. De a friss Vinós libatepertővel, vagy Garabonciások sajtjaival is jó választás. Jó borral kísérve minden adott volt a baráti beszélgetéshez, a jó hangulatú együttléthez.

Bár formabontónak tűnik az izsákiak ünneplése, de az eredmény megmutatta az összefogás erejét, hiszen különböző civil szervezetek együttműködése révén jött létre ez a rendezvény, ami jól segítette a közösség egymásra hangolódását.

-fg-

MEGOSZTÁS