Kinek tetszik, kinek nem: vannak olyan diszkók és olyan diszkósok — DJ-k — akik bizony országos hírűek. Méghozzá jó hírűek! Igaz, a vendégek néha szemetelnek, zajonganak és italoznak. A zene pedig hangos és hajnalig tart. De a fiatalok egy jelentős része idejár és aki találkozni akar velük, az — az internetes csetelő oldalak mellett — még talán itt találja meg őket a leghamarabb. Interjúalanyunk az ország legismertebb lemezlovasa, Bárány Attila. Ő pedig elmondja lapunknak, hogy a DJ-pultból sok minden látszik. És nem csupán a fiatalok bulizási szokásai.

-Hirdetés-

– Egy dj-nek nem is kell zenei végzettség?
– Nem, de nem árt. A zene matematikai alapokra, periódusokra épül. Az elektronikus zenében általában nyolcadok ismétlődnek, és nem árt tisztában lenni például azzal, hogy egy periódus meddig tart – vagyis nem szabad úgy mixelni egy számot, hogy az disszonanciát, zenei összeférhetetlenséget okozzon. Az én előképzettségemre a mai fiatalok azt mondják, hogy teljesen felesleges, hiszen most már van számítógépes program, bedobálják a zenéket és kész. Igen ám, de a diszkózás lényege nem ebben rejlik. Ha kérdezik, hogy nem tartok-e az új generációtól, ami majd elsöpör engem, mindig azt mondom, hogy ez ennél sokkal összetettebb kérdés. Érzékenyen kell reagálni például a közönség hangulatváltozására, figyelnek-e rád vagy sem, mert ha nem vagy elég érzékeny, akkor hiába tudod a munka technikai részét, nem leszel elég jó.  

 

– Az erkölcsi hozzáállást a pult mögött is lehet valamilyen módon képviselni? Hiszen a mikrofon hatalom, sok emberhez tudsz szólni, akik fölnéznek és hallgatnak rád.
– Így van, csak ez meg azért nehéz, mert arra nem kíváncsiak, ha erkölcsi szónoklatot tartasz.

– Csak finoman.
– Finoman meg nem megy át. Én attól lettem ismert, hogy szókimondóan fogalmazok, és úgy, ahogy srácok is megfogalmaznák. Ha túl szofisztikált vagy, akkor azt sem érti, hogy miről akarsz beszélni. Magyarán, ha bármilyen komoly tartalmat akarsz átadni, például hogy ne töltsenek le zenéket ingyen a netről, akkor nem foglalkoznak vele. Akkor éreznek közülük valónak, ha az ő nyelvükön szólalsz meg.

 

– Igaz, diszkóba mennek, nem…
– …népneveldébe.

– Mégis, van olyan rádiós műsorvezető, aki mindig elmondja például, hogy a fiatalok ne kábítószerezzenek.
– Ezzel én is szoktam élni. Én azt mondom, hogy mértékkel kell élni, mert az alkohol pont akkora kárt tud okozni, mint a kábítószer. A kettő között csak az a különbség, hogy az egyiket legálisan lehet fogyasztani, a másikat meg nem.  

Van tipped arra, hogy merre megy ez a világ zeneileg?
 Nem, mert az a baj, hogy önmagát ismétli. Az a hangzás, amit most hallunk, már volt a 90-es években. Ami nagyon rányomta bélyegét az elmúlt két évre, az a dubstep. Skrillex a legismertebb személyisége ennek a műfajnak, akit nyáron hallhattunk a Volt fesztiválon is. Óriási sikere volt, de a 25 év felettiek fejvesztve menekülnek előle.

– Mi a véleményed a retrohullámról? Ötven éves a Rolling Stones, az Omega, fölerősödött a nosztalgia.
– Keressünk még egy kis pénzt – szerintem ez erről szól. Gazdasági válság van Magyarországon, a klubok nagy része már bezárt. A koncert még mindig más, bár biztos az is nehéz. Egyszeri, megismételhetetlen élmény. Ha idejönne a Rolling Stones koncertezni, akkor arra is elmennék, mert szeretném látni Mick Jaggert, megnézni, mi tartja még életben. Vannak felejthetetlen számaik, de az igazi rockzene számomra az AC/DC.

 

– Mennyire fontos az, amiket buli közben mondasz?
– Sok támadást ért azért, hogy sokat beszélek, szétdumálom a bulikat. Azért kell annyit beszélni, mert ha elindítod ezeket a mixeket, az ötödik perc után tudni fogod, hogy ezt a Bárány csinálta, ha oda van írva, ha nincs. Lehet, hogy rohadt jó zenét játszik valaki, de ha egy órán keresztül annyit sem mond, hogy sziasztok, akkor azt sem lehet tudni, ki ő. Bárány Attila mellett viszont nem lehet elmenni. Élvezem azt, hogy beszélek, hogy beleéneklek, hogy érthető, amit mondok. Ez egyfajta védjegyemmé vált.

– Van-e félnivalója a feleségednek a dj-pult körül gyülekező fiatal lányok miatt?
– Igen, ha úgy nézzük, ő „nehéz helyzetben” van. Én rossz véleménnyel vagyok a női egyenjogúságról, mert ezzel egy több ezer éves állapot változott meg. Amíg a palik háborúzni jártak meg vadászni, a nők meg otthon tették a dolgukat, addig mindenkinek megvolt a szerepe. Hogy a gazdasági helyzet miatt változott-e ez, azzal, hogy a férfi nem tudja eltartani a nőt, és ezért neki is dolgoznia kell, vagy azért, mert a nők saját egzisztenciára vágynak, nem tudom, mindenesetre ma már a nők vadásznak a férfiak helyett. Régen oda kellett menni egy lányhoz, hogy ne haragudj, jössz táncolni? És ha nem úgy kérdeztél, vagy büdös volt a szád, akkor elhajtott a francba. Ma nem kell csinálni semmit. Vadásznak a nők, skalpokat gyűjtenek. Ebbe a célcsoportba én is beleesem, de tartom magam (nevet).

– A klubok közönsége egyre fiatalabb, vagy csak mi öregszünk?
– Mindig megkérdezem azokat, akik a bulikba járnak, hogy ők mikor kezdték, és általában azt mondják, hogy 15-16 évesen. Mondom, akkor mit jár a szád. Ahogy a pubertás kort elértük, egy dologra vágytunk, a szexre. Hol tudtuk ezt elérni? Ott, ahol közösségi élet volt. Menni akarnak a gyerekek ma is, ne csináljunk úgy, mintha ez új jelenség lenne. De ha azt kérdezed, hogy változtak-e a szexuális szokások, akkor azt mondom, hogy igen. Sokkal nyíltabban csinálnak mindent, főleg a lányok, és ahonnan én nézem, onnan ezt kifejezetten rossz látni.

– Hogyan változhat a szakma, átveheti-e valami a helyét?
– Szerintem a dj-k vették át a rock sztárok helyét. Elég megnézni a fesztiválok programját: több elektronikus előadó van már, mint rock zenekar. A televíziós tehetségkutatókban az énekesek után már dj-ket fognak keresni. Rajtam azért van tetoválás, mert ezzel azonosulok: a dj-k ma már úgy is néznek ki, amint a rock sztárok. Amikor a dj föláll a pultba, egzaltált őrültté válik, magával ragadja az, amit csinál.

Ez tehát a perspektíva a diszkós pultból nézve. Nem árt tudni, mi ellen küzdünk vagy éppen minek az árnyékában kell megőriznünk értékeinket. Egy táncház, egy ifjúsági kirándulás, egy gitáros éneklés vagy egy jó beszélgetés kétségkívül tartalmasabb és hasznosabb elfoglaltság fiataljaink számára. Talán ez az őszinte interjú is segít abban, hogy jobban megtaláljuk a megfelelő vezetőket és a helyes módszert szolgálatunk tartalmas ellátásához.

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS