Talán ez lehetett volna a legtalálóbb cím, melyet a soltvadkerti kultúrbarátok augusztus 21-i összejövetelét jellemezhette volna. Káposzta Lajos történész a Kárpáti család pincéjében tartotta azt a vetített képes előadást, melyre több tucatnyi érdeklődő volt kíváncsi. Az alapötletet egy ebből a korból származó falutérkép és adóösszeírás adta, melyből számos akkori eseményre és szokásra derült fény.

-Hirdetés-

A legfontosabb kérdés talán az volt, hogy mennyire volt jellemző a nemzetiségi, vagyoni és vallási elkülönülés az akkori Vadkerten. Eláruljuk: nagyon is! Aztán ki hitte volna, hogy két szárazmalom, számos sütőkemence más iparos műhelyek működtek a faluban, a mezőgazdasági tevékenység mellett. A földesúr adóztatni akart, de vajon ki hogy akart ez alól kibújni? És közben zajlott az élet: oktatás, közigazgatási kihágások, tűzesetek és más perpatvarok tarkították a falusi életet.

Legközelebb VIII. 28-án hétfőn 17 órakor lesz helytörténeti foglalkozás. Ekkor a Lukács kápolna és a közös protestáns temető szakmai megismerése lesz a téma. Indulás a kápolnánál!

 

KL

FOTO: KULTB EA

MEGOSZTÁS