A kiskőrösi néptáncosok  2016 szeptemberétől – a kalocsai Hétszínvirág AMI, majd a kalocsai Liszt Ferenc AMI volt növendékei -, a kiskőrösi  SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola növendékeiként folytatták ill. kezdhették meg táncművészeti tanulmányaikat. A néptánc tagozat nyári tábora és külföldi vendégszereplései , fesztiválja igen szorosan , egymás után valósultak meg, és  életre szóló emlékezetes élményeket szereztek az idén is a táncosoknak .

-Hirdetés-

Alig, hogy véget ért a tanév, a programsorozat június 19-vel kezdődött. A 6-8 éves korúakból álló „Töpörtyűk”-, és „Tökmagok” Gyermek Néptánccsoport nyári szakmai táborban vett részt Izményben. Immáron 6. alkalommal valósult meg ugyanazon helyszínen az apró táncosok tánctábora a Hétszínvirág Okt. és Kult. Alapítvány és a szülők támogatásával. A többségében bukovinai székelyek lakta zsákfalucskában a gyermekek családias légkörben, napirend szerint ismerkedhettek a bőrözéssel Kiss Tamás – apuka vezetésével -, s lelték  örömüket a gyöngyfűzésben és egyéb kézműves tevékenységben Horváth Katalin  és a szülőkKecskeméti Jánosné, Suhajdáné Bús Annamária –közreműködésével .  Kaposi Nóra anyuka lelkesen gondoskodott a csapat reggeli testmozgásáról. A napirendben szerepelt még a fürdőzés, a filmvetítés, a közös tánctanulás, az esti rókavadászatok, séták és a KI-MIT-TUD vetélkedő. Esténként nem kellett kérni a gyerekeket, hanem önként mentek szobáikba lefeküdni, mert a napi program teljesen kivette a gyermekek erejét. A tábor célja elsődlegesen a közösségi élmény által az összetartozás erősítése, a csoporton belüli baráti kapcsolatok erősítése . A kedves, kiegyensúlyozott és a tevékenységekben aktívan közreműködő gyermekcsoporttal és a segítőkész , lelkes szülőkkel örömteli és élményekben gazdag 4 napot tölthettünk együtt.                                      

Néhány nap múlva, június 27-én a legidősebb korosztály, a „Csicsergők” Gyermek és Ifjúsági Néptánccsoport indult neki hosszú útjára  Erdélybe, Gyergyóújfaluba.  Samu Zsuzsanna igazgatónő szervezésében,  a zeneiskola Hang-Szín Művészeti Egyesülete,  a Hétszínvirág Okt. és Kult. Alapítvány és a Szülők támogatásával történt a kiutazás, amit ezúton is szeretnénk megköszönni. Az utazás elsősorban kirándulást és szórakozást jelentett a gyermekek számára, hiszen néhány történelmi nevezetességeket  –Vajdahunyad vára, Déva vára – , a Súgó barlangot, a Tarisznyás Márton Múzeumot, a Tordai Sóbányát tekinthették meg , s izgalmas hegyi túrán vehettek részt. A térség kimagasló folklór programján az Ezer Székely Leány Napja nyitó programjában vonult fel a csoport, majd a környék néptánccsoportjai és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes műsorárában gyönyörködhettünk. Megismerkedtünk a helyi néptánccsoporttal és zenészekkel, akik székelyföldi tánclépésekkel bővítették növendékeink ismeretanyagát. Az utolsó napon  Gyergyóújfalu falunapján, a „Csicsergők” csoport nagy sikert aratott a színvonalas előadásával. A helyi vendéglátók kedves és odaadó vendéglátása tette teljessé ezen élményekkel teli öt napunkat.

A „Kis-Csicsergők” Gyermek Néptánccsoport 37 fővel képviselte Magyarországot, Kiskőrös városát  a macedoniai Ohrid városában 2017. július 7- 11-ig a VI. Nyári Nemzetközi Gyermek Folklórfesztiválon (Bulgária,Törökország,Szlovákia,Szerbia,Litvánia,Észtország, és Magyarország) a Hétszínvirág Okt. és Kult Alapítvány szervezésében . Az öt nap alatt egy menettáncon és  két esti fesztiválfellépésen teljesítettek kiválóan a táncosok, ahol hihetetlen nagy sikerrel szerepeltek, s a főszervező legkedvesebb csoportja lettünk. A „ Kis-Csicsergők” immáron sokadszorra bizonyította be, hogy  milyen a magyar virtus, hiszen a fellépéseken nyoma sem volt a fáradtságnak, kialvatlanságnak. Igen színvonalas ellátásban volt részünk,az ohridi tó mellett, a gyönyörű üdülőváros szívében , a Montenegrin hotelben kaptunk szállást és biztosították az étkezéseket. Némi izgalom is társult az éjszakákhoz, hiszen 2-3-as utóföldrengéseket is átéltünk, ami ott természetes.  Minden nap jutott idő fürdésre, kirándulásra, hajókázásra, s a város és környékének történelmi emlékeit – Nagy Sándor birodalmából az Amfiteatrumot, Samoil erődöt, a Vizi múzeumot – is megtekinthettük . A fesztiválszervezők olyan gyermekbarát fesztivált szerveztek, ahol mindenre kényelmesen jutott idő, s az élményeket be tudtuk fogadni.  A fesztivál utolsó estéjén a csoportok közös discoja zárta, valamint a csoportvezetők találkozója. Köszönjük az utazás támogatóinak: a Kiskőrös Városért Alapítványnak , az MBE Filadelfia Alapítványnak, a Szülőknek és a Hétszínvirág Okt. és Kult. Alapítványnak Takács Ildikó kuratóriumi tag, és Horváth Katalin elnök és a csoport vezetője , aki az utazás  lebonyolítója is volt, és jelmeztárosaink aktív részvételét Kiss Katalinnak és Kiss Tímeának.  Köszönjük ezúton is Podobni Péternek a tolmácsolást, a kiváló helytállását, a közreműködését!

A nyári programsorozatot a „Kis- Csicsergők csoport négy napos német testvérvárosi – stadtlensfeldi –vendég- szereplése zárta augusztus 17-20-ig, amelyről  Kiss Tímea, mint az utazás kezdeményezője és résztvevője így ír: „A Kiskőrös-Stadtlengsfeld testérvárosi kapcsolat keretében meghívást kapott a Német testvérvárosba Stadtlendsfeldbe a SZOLAM AMI Kis-Csicsergők csoportja, a csoport egy része 13 táncos és Kaponya László tánctanár és 2 kisérő utazott el a Kiskőrösi Önkormányzat, Domonyi László polgármester, Szedmák Tamás és Paksi Dénes támogatásával. A gyerekek 3,5 napot töltöttek a csendes és bájos kisvárosban, a fellépések mellett rengeteg programon vehettek részt, melyet a vendéglátással együtt a Stadtlengsfeldi Önkormányzat és a Stadtlengsfeldi Vállalkozok Egyesülete támogatott. Jártak a Merkersi Sóbányában, végig mehettek a  Drachenschlucht-on, a Stadlengsfeldi Önkéntes Tűzoltók jóvoltából megnézhettek egy területi tűzoltó központot, kipróbálhatták a tűzoltók felszerelését és az egyik tűzoltó saját Subaruját is.  A gyerekek élményekben gazdagon tértek haza.”

Szép  és tartalmas nyarat tudhatunk az idén is magunk mögött, de a  vendégszereplés sorozat ezzel nem záródott le, hiszen meghívást kapott  a „Csicsergők” Ifjúsági Csoport Kiskőrös  testvérvárosába, Naszvadra szeptember 8-10-ig, ami teljes mértékben Kiskőrös Város Önkormányzatának közbenjárásával  és támogatásával fog megvalósulni.

A néptánccsoportok és a szülők nevében köszönjük támogatóink segítségét, amit a nyári utazásokhoz biztosítottak, s a kiskőrösi néptánccsoportok méltón képviselhessék városukat és országunkat. Tartsák meg továbbra is eme nemes lelkű gesztusukat!

Horváth Katalin, táncpedagógus

MEGOSZTÁS