Rendhagyó termékbemutatóra várták az érdeklődőket augusztus 29-én a Király Pék és Társa BT. kiskőrösi üzletébe. Ezen a napon az üzletben vadkovászos kenyérféleségeket lehetett megkóstolni és vásárolni.

-Hirdetés-

A finom pékárut készítő Mester Róbert elmondta, hogy a vadkovász egy teljesen naturális alapanyag, ami hagyományos módszerekkel készül víz és liszt elegyéből. A levegőben és a lisztben található mikroorganizmusok „készítik” el a kovászt. A vadkovászos kenyerek 25-26 óra alatt készülnek el. Az első fázisban 18-20 órás pihentetésen megy keresztül a tészta, mely után akklimatizálás következik, amikor 4-5 Celsius fokról, 18-20 Celsius fokra melegedik fel az alapanyag. Ezt a tészta többszöri hajtogatása, forgatása követi.

A sütés ideje ennél a tésztánál kicsit tovább tart, mert nagyon magas víztartalommal rendelkezik. Az alapanyagokról tudni kell, hogy igen magas minőségű, különleges lisztek felhasználásával készülnek az ilyen kenyerek. A liszt magas kiőrlési számú, magas a sikér és fehérjetartalma. A felhasznált só sem hagyományos, mivel ezek a kenyerek rózsaszín Himalája sót tartalmaznak. Az üzletben már most kapható az ilyen eljárással készült chia magvas kenyér és folyamatban van a félbarna, a teljes kiőrlésű búza és a rozskenyér bevezetése. A hosszú ideig tartó kovászolás miatt ezek a termékek az emberi szervezet számára könnyebben hasznosíthatóak, emészthetőek. A vadkovászos kenyér a prémium minőségű alapanyagok és a magas munkaóraszám miatt árában mintegy duplájára tehető a nagyüzemi eljárással készült pékárukhoz képest. Ez a fajta tradicionális termék előállítás egy párhuzamos alternatíva, ha úgy tetszik kitörési pont a jobb minőség irányába és elmondható, hogy ez nem magyar jelenség a sütő iparban, sokkal inkább globális viszonylatban lehet ezt a trendet látni-érzékelni. Nemzetközi sütőipari-élelmiszer vásárokon, tengeren túli médiumokból nagyon jól lekövethető változások vannak napjainkban ebbe az irányba. Kóstolják meg, mert nagyon finom!

Filus Tibor

MEGOSZTÁS