Az eső ellenére is sikeres volt az idei Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok Kiskőrösön

A szokásos mértékű készülődés mellett legfeljebb az elhúzódó, hosszú nyári kánikulai körülmények voltak mások az idei rendezvény szervezésekor Kiskőrösön. Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a város és a térség egyik legnagyobb szabású rendezvénye előtti napokban, lázas készülődés jelezte, hogy itt valami nagy esemény veszi kezdetét rövidesen.  A két évvel ezelőtt elkészült új főtér megtelt árusító faházakkal, vásáros asztalokkal, sátrakkal, színpadokkal, kiállítókkal, technikai berendezésekkel. A különböző kulturális intézmények épületeiben lázasan készültek a kiállítások, és a főtéren lévő vendéglátóhelyeken is szorgosan készültek az eseményre és a hétköznapinál nagyobb vendégszámra.

-Hirdetés-

Az immár huszonötödik alkalommal megrendezett Szüreti és Szlovák Nemzetiségi Napok programjai ismét a város valamennyi társadalmi csoportjának nyújtottak kikapcsolódási lehetőséget.  Kiállítások, koncertek, népművészet, néptánc, mazsorett bemutatók és természetesen a szőlészet-borászat, valamint a szlovák hagyományok is felelevenítésre kerültek mind kulturális, mind a gasztronómia terén. A meghirdetett programok szép számú közönséget hoztak a városközpontba mindhárom nap, és számos, Kiskőrösről elszármazott egykori lakos, vagy család tért vissza erre a hétvégére, ahogyan ez már lenni szokott. Igen sok családnál ugyanis kialakult szokás, hogy a Szüreti Napok idejére hazatérnek, hogy családjukkal, régi barátaikkal, ismerőseikkel, Kiskőrösön tölthessék a hétvégét.

Amire azonban egy rendezvény szervezője csak nehezen és korlátozottan készülhet, az az eső. Sajnos ez a ma még korlátozottan megoldható probléma érte utol az idei rendezvények szervezőit és természetesen a szórakozni szándékozó közönséget is. A pénteki napon még zavartalanul lezajlottak a programok, azonban a szombati Geszti-Létvágy koncertet idő előtt be kellett fejezni, mert a viharos széllel érkező intenzív eső miatt a lebonyolítók jobbnak látták, ha biztonsági okokból felfüggesztik a koncertet, amelyet végül nem is tudtak befejezni.  Ez minden bizonnyal nehéz, de felelősségteljes döntés volt, hiszen a rendezőknek a mulatni vágyók szórakoztatása mellett azok biztonságára is oda kell figyelniük. Ennek ellenére a szombati napi is sikeresnek tekinthető, rendkívül sokan ellátogattak a helyszínekre. A vasárnapi nap programjait már egész nap szakaszosan ugyan, de eső mellett kellett megtartani, ami ugyan nem gátolt meg sokakat abban, hogy ellátogassanak a rendezvény helyszíneire, de minden bizonnyal nagyságrendekkel többen lehettek volna jó idő esetén. Ettől függetlenül tömeg volt a délutáni és esti fellépők előtt, és azért volt mozgás a városban. Mind a szüreti felvonulásra, mind a tűzijátékra jókora tömeg gyűlt össze a főtéren.

Érdekesség, de bizonyára kevesen emlékeznek már, hogy 25 évvel ezelőtt, 1992 októberében az első alkalommal megszervezett kiskőrösi Szüreti Nap(ok)on szintén egész nap esett. Gyakorlatilag elmosta az eső. Olyannyira, hogy valamennyi kültéri programot le kellett mondani, mivel sem a színpad felett nem volt még tető, sem közönségsátor nem volt még. Nagy szerencse tehát, hogy az Önkormányzat által évekkel ezelőtt beszerzésre került a nagyméretű 400 négyzetméteres sátor, mert így a meghirdetett programok nem voltak veszélyben az eső miatt.

Az évek, évtizedek telnek, időnként lesz is eső a fesztiválokon, de maga a rendezvény évről-évre több látogatót hoz Kiskőrösre. Jövőre a város 300. újratelepítési évfordulóját ünnepeljük majd, 5 év múlva pedig már a harmincadik fesztivál programjai szórakoztatnak bennünket.

MEGOSZTÁS