Az utóbbi években a hulladékgyűjtés és annak szabályai gyökeres változásokon mentek keresztül. A környezetünk védelmének érdekében megszűntek a „hagyományos” szemétlerakó telepek, ahová úgymond „mindent” el lehetett vinni…

-Hirdetés-

Előtérbe került a szelektív hulladékgyűjtés, a településekre kikerültek a szelektív szigetek (konténerek), a lakosokhoz pedig a sárga fedeles szelektív hulladéktároló edények. Emellett a települések hulladékudvarokat is üzemeltetnek, ahova szinte minden feleslegessé vált dolgot el lehet szállítani. Tehát a jelen rendszerben a szemétlerakó telepek hiányában is minden adott ahhoz, hogy egy kis odafigyeléssel – a környezetünk védelme érdekében – a megfelelő helyre kerüljön a lakossági vagy egyéb hulladék. A természetet szerető, környezetünket védő állampolgárként mindig megdöbbenéssel értesülök olyan jelenségekről, amikor egyes személyek maguk és embertársaik alá „piszkítanak”.

A soltvadkerti Mester Róbert gyakran járja kerékpárral vagy kutyáját sétáltatva a térség külterületi részeit is. Elmondta, hogy egyes részeken elképesztő állapotok uralkodnak az illegális szemetelők miatt. Gyakorlatilag szeméttelepnek használják a zöld övezeteket, nem törődve azzal, hogy esetleg vegyi vagy egyéb veszélyes anyagokkal teszik ezt. Úgy fogalmazott, hogy ezek az emberek szándékosan mérgezik a környezetünket! Mindebben az a legelszomorítóbb, hogy ezen személyek is ebben a környezetben élnek, tehát illegális cselekedeteikkel maguknak és családjuknak is ártanak… A napokban halad Soltvadkertről felől Kiskőrös irányába a főútvonalon.

A város határában található vasúti átjárónál jobbra lekanyarodott a dűlőútra és az ipari épületek előtt elhaladva mintegy 300 métert megdöbbentő látvány fogadta. Az út jobb oldalán egy kisebb bevezető szakasz mentén az öreg nyárfások tövében szeméthegy csúfítja a környezetet. Kartondobozokba csomagolt, feltehetően fodrászatban használatos termékek kerültek ide – hajfesték, sampon, stb. Nem kell nagy szakembernek lenni ahhoz, hogy a műanyag flakonokon szinte soha nem fognak lebomlani, a vegyi anyagnak minősülő hajfesték és egyéb áruféleségek pedig kioldódva jelentős mértékben szennyezik a környezetet. A hatályos törvények szerint ilyen esetben a történteket a rendőrségnek kell jelezni.

A nyomozás ismeretlen tettes ellen indulhat meg, de ebben az esetben jó támpontot jelenthet, hogy szerepel a karton dobozokon a feladó címe… Amennyiben nem sikerül kideríteni az elkövető személyét, úgy sajnos az adott ingatlan tulajdonosát kötelezik a hulladék elszállítására. A törvény elkövető hiányában az ingatlan tulajdonosát teszi felelőssé az ott kialakult helyzetért és amennyiben ezt nem rendezi megfelelően, úgy a környezetvédelmi hatóság szabhat ki bírságot a részére. Úgy gondolom ez a jogszabály is megérne már egy felülvizsgálatot, hiszen sokan ez mögé bújva csúsznak ki a felelősségre vonás alól…

Filus Tibor

MEGOSZTÁS