— a kutyáinknak is!

-Hirdetés-

Miből is érezzük az őszbe hajlást? Talán abból, hogy noha nappal még aránylag meleg van, az éjszakák már bepárásítják az autók ablakát reggelre. Kint alvó állataink (már akinek kint alszik) ezt jobban érzik, és a váltásban segítenünk kell — adott szempontok figyelembe vételével…

Erről kérdeztük a soltvadkerti dr. Pétervári Zoltán állatorvost és feleségét, Andreát, aki kutyakozmetikus.

— Gondolom, a kutyakozmetikus ilyenkor megpihen…

Sokan gondolják, hogy ősszel, télen a kutyák bundáját nem kell olyan gyakran ápolni — kezdi Andrea a választ. „A téli szőrzet legyen hosszú, mert legalább  az állat nem fázik”— vélik a régi gondolkodás szerint. Viszont erre azt válaszolom, hogy az összecsomósodott, nem szellőző, piszkos szőrzet nem esztétikus, továbbá különböző bőrproblémák forrása is lehet. Az őszi, téli szőrápolás ugyanolyan fontos mint a nyári és tavaszi. A rendszeres kutyakozmetikusi látogatást ne hanyagoljuk a hűvösebb időszakban sem. Ha nem is nyíratunk neki nyári frizurát, némi igazítás, hosszabbra hagyott fazon elkél ilyenkor is. Elsődleges az un. egészségügyi nyírás: a földre lelógó szőrök, a tappancs és a fej megigazítása. Rövid és hosszúszőrű kutyáknál egyaránt fontos a rendszeres fésülködés (az elhalt szőrök eltávolítása), ezzel együtt pedig a fül és szem rendszeres tisztítása.

— Pláne hogy a kutya nem törődik az esővel, széllel, ugyanúgy bemegy a bokrok alá, hiszen kíváncsi és ott „mindig van valami érdekes…”. Ha meg nem, akkor a séták alatt koszolódik, akármennyire is figyelünk rá. És ha bent lakik, vajon mit hoz be a házba?

Valóban, a lakásban tartott kutyánál kiemelt figyelmet kell fordítanunk a séták utáni láb, ill. tappancs ápolásra. Az ehhez való szoktatást  kölyök korban kell elkezdeni. A tappancsokra érdemes időnként ránézni, itt a szőr gyorsan növekszik, és hamar összegyűjti az apró gazokat, sarat, vagy később a jeget és a havat. Ezt a szőrt érdemes kivágni, hogy ne okozzon kellemetlenséget kutyánknak. A mancsvédő krémek megóvják a mancs bőrét a sós-jeges víz kimarásától.

 — De legalább nincs már kullancs…

Igen, ha már fagy! — szól közbe Zoltán. A kullancs elleni védekezésről sem feledkezzünk meg mivel környékünk erősen fertőzött, ezen élősködök az őszi, ill. a téli enyhébb napokon ( +5 C fok felett) igen aktívak és képesek megfertőzni kedvencünket. A másik ilyen kártevő a szívféreg. Az ellene való védekezés megyénkben is nagy hangsúlyt kap, melynek része az állatok fertőzöttségének ellenőrzése, illetve olyan élősködök elleni szerek használata, melyek a szívférget is elpusztítják.

— És ha már gyógyító szerek! Mi a helyzet a „kötelező oltásokkal”?

Őszi aktualitás lehet a tavasszal született kölykök vakcinázottságának, külső-belső élősködők elleni védelem meglétének ellenőrzése. Az őszi szőrváltás elősegíthető a megfelelő támogató vitaminok segítségével. Ezen kölyköknél indokolt átgondolni, hogy szükséges-e, illetve kívánatos-e az ivartalanítás.  Az idősebb társállatok esetében ilyenkor indokolt az általános egészségügyi felülvizsgálat. A téli időszak közeledtével erősödnek a porc- és ízületi kopásokkal bíró állatok fájdalmai, melyeket célszerű enyhíteni, illetve megelőzni.

— Egyáltalán: mennyire féljünk beengedni ősszel a lakásba a kutyát és macskát? Gondolok arra, ahol ez eddig esetleg nem volt szokás, de „az új vendég” törvényt bontott…

A házban élő társállatok akkor jelentenek veszélyt, ha az alapvető higiéniai alapszabályokat nem tartjuk be, valamint a szükséges külső-belső élősködők, ill. vírusos, bakteriális fertőzések elleni védelmet nem biztosítjuk barátunknak.

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS