Hogyan maradjunk szerelmesek, ha már szülők lettünk? címmel tartott előadást Podobni Zsuzsanna védőnő, szexuálterapeuta az Egészségfejlesztési Irodában 2017. szeptember 19-én. Az előadás a Kiskőrösi Egészségfejlesztési Iroda társszervezésében és támogatásával valósult meg. 

-Hirdetés-

A szerelem őrzése mindkét fél feladata. A csábítás, a hódítás nem szabad, hogy véget érjen a házasságkötéssel, a gyermekvállalással.

De hol rontjuk el?

Mindkét fél elvárja a másiktól problémahelyzetben, hogy úgy gondolkozzék, mint ő. Ez azonban lehetetlen. A nők érzelemorientáltak, megértő hallgatásra van szükségük. A férfiak szeretnek egyedül megoldást találni, nem szeretik, ha eközben zaklatják őket.

Ha nem figyelünk kellően magunkra és egymásra, e különbség máris teret ad az egymással szembeni követelőzéseknek. Amikor kritizáljuk, bántjuk a párunkat, az olyan, mintha a királynőnket / királyunkat a koronájától szeretnénk megfosztani.

Bántások helyett keressük a másik értékeit, s dicsérjük, bátorítsuk őt. Hisz a dicséret közelebb visz egymáshoz, míg a kritika eltávolít.

Általában jól működik szerelmünk őrzése szerelmünk gyümölcse, első gyermekünk érkezéséig. Ez az élethelyzet azonban komoly változásokat idéz elő a pár életében.

Az édesapát ne csak pénzkeresésre „tartsuk”, engedjük, hogy férjnek is érezhesse magát. Az édesanya rendszeresen lépjen ki az anya-gyermek szimbiózisból, s adjon teret és időt a férjével való kapcsolatára is. Nem szabad búcsút intenünk az intimitásnak, mert kiüresedik nélküle a kapcsolatunk. A férfi szexualitásával tudja kifejezni a szeretetét. A nőt pedig érzelemmel lehet közel vinni a szexualitáshoz.

A férjek igyekezzenek akár egész nap a közös ráhangolódáson munkálkodni. Hódítsák el párjuk gondolatait, érzelmeit a gyermekgondozásról kettőjükre. Azok a praktikák, melyekkel az udvarlás időszakában meghódították szerelmüket, bármely életszakaszban bevethetőek.

A férjek a kapcsolat javításáért munkálkodhatnak azzal is, ha besegítenek a háztartásba. A kisgyermekes anya feladata véget nem érő, s társuk törődését, erejét érzik meg abban is, ha egy-két apró feladatot a férj átvállal tőlük.

A szerelem, a házasság, az intimitás nem működik önmagától. Kölcsönösen kell munkálkodnunk egymásért, ha nem akarjuk, hogy a feleség házisárkánnyá, a férj pedig zsarnokká váljon.

Kertai Nóra

Október 10-én 17.00-kor Theisz Dóra pszichológus lesz a vendégünk, témánk az Erőszakmentes kommunikáció a kapcsolatainkban.

MEGOSZTÁS