Érdekes látvány, az biztos, de rendkívüli stabilitást ad. Ezen kívül ezzel a testre szerelt kamerával ki lehet küszöbölni az apró kézrezgéseket és könnyed mozgású lesz a felvétel — „lebeg a kamera”, és ettől lesz igazán élményszerű a filmes beszámoló. Balázs Viktor operatőrrel beszélgetek.

  • Miért film és miért nem foto? Vagy foto is…
-Hirdetés-

Véleményem szerint a filmmel több mindent ki lehet fejezni. Mivel a film  mozgó képek sokasága és hangja van: szöveg, zörejek, zene. Több benne a kreatív lehetőség.

  • Mivel dolgozol?

Az eszközök műfajfüggők: a témától és a filmezési lehetőségektől függ, hogy milyen kamerát, milyen objektívet és milyen fényeket használunk. És persze fejlődni kell: a közeljövőben szeretnék vásárolni egy drónt, mellyel a magasból lehet felvételeket készíteni.

  • Szabadúszó filmes vagy. Merre láthatjuk kisfilmjeidet?

A VIRA Magazinban (www.vira.hu) jelennek meg legtöbbször a filmes munkáim, de mivel sokan megosztják őket más internetes portálokon is, így néha máshol is felbukkan a nevem. Idén kétperces összefoglaló filmet — mondhatni reklámfilmet — készítettem a budapesti sziget Fesztiválról, mely egy rendkívül izgalmas képi és interjú téma. Ez egyben a Verzió Emberjogi Dokumentumfilmfesztivál promóciós filmje.

A legutóbbi munkám pedig a soltvadkerti szüreti fesztivál összefoglalója. Ez egy olyan műfaj, amikor gyors zenére vágunk össze gyors képsorokat. Pergő anyag, tehát nem dokumentumfilm, hanem egy képi egyveleg és egy életérzés jön le a képernyőről.


„Egyél csak, kislányom!”

A bócsai film

Minden valamire való fotós, videós és író igyekszik „külön fejezetet szentelni” szűkebb lakóhelyének. Viktor idén nyáron a vizsgafilmjét forgatta le Bócsán, mely egy játékfilm volt, konkrét szereplőkkel és helyszínekkel. A címe „Egyél csak, kislányom!”, mely lehet barátságos, de akár fenyegető is. A diplomamunka 15 percesre sikerült és 4 napon át forgatták Viktor nagypapája, Ferenczfi József fischerbócsai tanyáján, no meg az Itató kocsma előtt és a dűlőutakon.

A történet szerint a srác elviszi a húszéves budapesti lányt hozzájuk, a faluba, aki ott szembesül a csirkevágás gyilkos szokásával. Ennek személyes átélése, megélése egyáltalán nem „leányálom” annak, aki ezt a véres eseményt fővárosi lakosként eddig el se tudta képzelni.

A filmben a két főszereplő színiiskolás hallgató mellett három bócsai statiszta is szerepel, akik saját magukat játsszák. Viktor rendezőként és forgatókönyv-íróként állt a nyolcfős stáb élén. Még kicsit csiszolgat filmjén, de már tervezhetjük a bócsai bemutatót!


 


Balázs Viktor

Született 1996-ban. Nőtlen. A kiskőrösi Petőfi Sándor Gimnázium elvégzése után régi álmát igyekezett megvalósítani: kitanulni a filmes szakmát. Erre a Budapesti Metropolitan Egyetemen nyílt lehetősége, melynek mozgóképkultúra és médiaismeret alapszakát idén végezte el.

Több ifjúsági csereprogramban, tanulmányúton részt vett, így Romániában, Lengyelországban és 2 hónapot az USA-ban.

Idegen nyelvismeret: angol

Tervek: továbbtanulás mesterképzés keretében, saját filmes projektek megvalósítása, elhelyezkedés a filmszakmában

Kedvenc műfaja: zenei videoklipek

Törzshelye: Bócsa (az ország közepe)


Káposzta Lajos

A statiszták: Kószó József, ifj. Kószó József, Ferenczfi Pál

 

A bócsai falunapon Kovács Gyulával és Borbényi Hildával
MEGOSZTÁS