Egyre rosszabb a helyzet Kiskőrösön a szelektív hulladéktároló szigetek környezetében. A helyzet úgy tűnik, hogy tovább romlik azóta, amióta az önkormányzat csökkentette a városban a szelektív hulladéktároló szigetek számát.

-Hirdetés-

A megmaradt hulladéktárolók környéke pedig borzasztó állapotokat mutat. Teljesen megszűnt a vasútállomással szemközti lerakóhely, pontosabban az ott található társasházak számára maradt csak elérhető. Ugyanis a lakóingatlan tulajdonosai az épülethez tartozó udvar részt bekerítették, így mások számára a szelektív hulladéktárolók nem elérhetők. Így a megmaradt szigetek mentén aztán felhalmozódik minden, ami elképzelhető. Van kiságytól kezdve, füzetekig, könyvekig, műanyag- és egyéb háztartási cikkekig szinten minden. Nem ritka, hogy építési törmelék is ide kerül, sőt egyesek a zöld hulladékot is itt helyezik el. Mintha egy „mini szeméttelep” lenne minden szelektív hulladéktároló környezete… Mindeközben pedig az önkormányzat saját költségén próbál tenni az áldatlan állapotok ellen.

Az önkormányzat emberei közül többen napi szinten töltenek el órákat azzal, hogy ezekről a helyekről elhordják az oda nem való hulladékot. Úgy tűnik, hogy a kialakult helyzet miatt minél előbb fel kell számolni az összes szelektív hulladéktárolót a városban, hiszen tarthatatlan, hogy szeméthegyek között éljünk. Meg kell jegyezni, hogy az ilyen jellegű illegális szemetelés szabálysértésnek minősül és az elkövetővel szemben eljárást kezdeményezhet az önkormányzat. Természetesen a társasházak esetében az érintettek részére megmaradnának a szelektív hulladéktárolók. Az önkormányzat legutóbbi képviselő-testületi ülése alkalmával is felmerült, hogy problémák vannak a szelektív szigetekkel.

A hulladékszállítást végző cég képviselője elmondta, hogy sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy a társasházaknál elhelyezett szelektív hulladéktárolók gyűjtő szigetekként működnek és a települések lakosai oda hordják a szemetet. Megemlítette, hogy az úgynevezett lakossági sárga fedeles kukák által összegyűjtött hulladékok egyre jobb eredményeket mutatnak, és jól működik az évenkénti két alkalommal meghirdetett lomtalanítási akciójuk is. A jövő útja az lenne, hogy a társasházak szelektív hulladéktárolóit bekerített területeken belül vagy valamilyen zárható módon helyezzék el és így akadályozhatnák meg, hogy települési gyűjtőszigetekként működjenek.

Filus Tibor

MEGOSZTÁS