Nagyszerű eredményt ért el a kiskőrösi Pásztor Lajos az Energo Team Kupán. A többfordulós országos amatőr horgászversenyen a legjobban mezőnyében is sikeresen szerepelt.

-Hirdetés-

A küzdelmek előselejtezői az ország különböző részein, több tavon folytak. A majosházi Harcsa-tón páros kategóriában szerepelt Pásztor Lajos a román nemzetiségű, de magyar anyanyelvű György Tiborral. Itt 86 kg-os összfogással szereztek jogot arra, hogy az országos döntőben is szerepelhessenek. Az egyéni kategóriában a délegyházi Mobidic-tón 42,68 kg-al a második helyen végzett Pásztor Lajos, amely szintén az országos döntőben való részvételt jelentette számára. Az országos döntőt augusztus 14-15-16-17-én rendezték meg a váci Ordas-tavon. Ide az elért eredmények alapján a legjobb 30 horgász jutott be kategóriánként. Az országos döntőben Pásztor Lajos egyéniben 68,91 kg-al bronzérmet szerzett, párosban pedig 137,16 kg-al országos amatőr bajnoki címet nyert. Ezt követően az „év horgásza” elnevezésű kupán is indult, ahol párosban 99,78 kg-al szintén országos amatőr bajnoki címet ünnepelhetett.

A versenyről tudni kell, hogy mindössze 5 órán át lehetett horgászni, az etetőanyagot pedig a tó üzemeltetője adta mindenkinek egy halas jellegű pellet formájában. Ezt az etetőanyagot a versenyzők egyéni igény szerint ízesíthették. Az etetés előtt Pásztor Lajos ledarálta a pelletet, így az a vízben hamarabb oldódott fel és gyorsabban odacsalata a horogra a halakat. Csalinak mini bojlit használt, illetve csemegekukoricát kevert még az etetőanyaghoz. A szerelék tekintetében egy 10-es vagy attól kisebb méretű horoggal lehetett versenyezni, a zsinór legfeljebb 20-as volt, a horogelőke pedig 15 cm-nél rövidebb. A 3,9 m hosszú, 20/80 grammos dobósúlyú Manta típusú bottal, method technikával mindig azonos helyre dobott zsinórklipsz alkalmazásával. Az első napon a tó középső, „halas” részére húzott helyet a sorsoláskor. Az első bedobástól kezdve folyamatosan jöttek a 3-4 kg-os pontyok, melyekből egyéniben 17-et fogott. A páros verseny során is ugyanezt a technikát alkalmazták, amellyel ketten 26 pontyot hoztak ki a partra. Ezek a halak néhány kivételtől eltekintve 6-7 kg-osak voltak. Az „év horgásza” versenyben 19 pontyot fogtak, amelyek zömében 5 kg fölöttiek voltak. A többnapos verseny során egy 11,78 kg-os ponty volt a legnagyobb zsákmánya, amely csak pár dekával maradt el a kupa legnagyobb halától.

Filus Tibor

MEGOSZTÁS