Dr. Csernus Imre pszichiáter kedd este, Nőnek maradni címmel tartott két órás telt házas interaktív előadást Kiskőrösön a Petőfi Sándor Művelődési Központban.
Nem fárad. Nem változik. Szókimondó, ironikus stílusával megosztja az embereket: rengeteg tisztelője, rajongója van, míg másokból erős negatív indulatokat vált ki személyisége. Az előadás a Kőrös-Körül Nők Egyesület szervezésében és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósult meg.
A nő csak akkor nő, ha párkapcsolatban él? Szorgalmas kis házi csicska lehet-e valaha nő? Lehet, hogy nem a másikhoz képest kellene meghatároznia magát? Mitől nő egy nő igazán? Hogyan lehet fejleszteni önbizalmunkat? – ezekre és ehhez hasonló kérdésekre kaphattunk választ.
Az előadás kezdetén leszögezte, hogy a mai világban elképesztő módon maszkulinizálódtak a nők. „Határozott vagyok”, „erőszakos vagyok”, „majd én megmondom”, „mindig mindent jól tudok”.
„Ezt csak fejlesztett érzelmi intelligenciával lehet kezelni és helyre rakni, de a férfiak többségének alacsony az érzelmi intelligenciája, és erre nem is figyelnek, úgyhogy a nők egyre bizonytalanabb férfiakkal fognak találkozni.-nyomatékosította a hallgatóságban Csernus Imre.Csernus Imre, előadásain szívesen szólítja meg a hallgatóságot. Szereti, ha a közönség tagjai is elmondják saját nézőpontjaikat, míg ő asszisztál a különböző szempontokat illetően. Dinamikus, interaktív előadásai éppen ezért népszerűek; egyedi, szókimondó stílusa mindenkit gondolkodásra késztet. Ez most sem volt másképp. Négy önként jelentkező hölgyet szólított ki maga mellé, hogy dialógusok formájában rávetítsen arra, hogy milyen is az igazi nő valójában.
 „A szülők azzal a felkiáltással kezdenek gyereket nevelni, hogy a gyereket lehetőségeikhez képest elkezdik tejben-vajban fürdetni. Sokkal többet megtesznek, mint kellene, és így nem tanítják meg a gyereket a munka fontosságára. Ez az érzelmi munka szempontjából is így van, ami azt jelenti, hogy az ember mer beszélni az érzéseiről. Merem vállalni a hiányosságaimat és a hibáimat. Ezt nem tanítják meg a szülők, így a gyerekek nem tudják megtanulni a negatív előjelű érzelmi konfliktusok kezelését. Az egyik problémát a mindent megadó szülők jelentik. A másik, hogy a fogyasztói társadalomnak nincsen szüksége olyan emberekre, akik emocionálisan is fejlettek. A fogyasztói társadalomnak rengeteg olyan ajánlata van, amikkel a feszültséget lehet ugyan oldani, de csak tüneti szempontból. Az okkal nem történik semmi.”–mondta a pszichiáter.Szerinte ma Magyarországon a legtöbb ember nem mer felnőni, nem mer felelősséget vállalni, miközben elvárja, hogy akár a munkában, akár a párkapcsolatban, családban megfelelő presztízst kapjon.
„Várhatja, de nem fog, boldogtalan is lesz, meg csicska is. Nincs azzal semmi gond, ha feladja a hitét és az álmait, az ön arcáról tűnik el szépen lassan a spontán mosoly.
A törvény nem ismerete nem mentesít minket a felelősségvállalás alól, ha nem merünk felnőni, akkor jön a csúnya mi lett volna, ha…”
Ő a felnőttséget a felelősségvállalással definiálja.
A gondolataimhoz hangosan beszélek, azokhoz igazítom a mérlegeléseimet, abból fakadnak a döntéseim, és ebből lesznek a tettek.”Mi a legdrágább kincsünk?
„Az időnk. Egyedül születünk le és egyedül is halunk meg. A boldogság rajtunk múlik. Én azt vallom, hogyha valaki a „kell” szót használja, azzal csak a saját megfelelési kényszeréről árulkodik. Az élet ugyanis arról szól, hogy lehetőségeket kapunk, amelyekről szabadon döntünk. Márpedig, ha én döntök, akkor nem használom a „kell” szót.”– jegyezte meg Csernus doktor.Az élet tapasztalás
Az emberek önbizalmukat új javak megszerzéséből próbálják megteremteni és fenntartani, miközben végiggürcölik a hétköznapjaikat, mindenük megvan ugyan, csak szívből jövő mosolyuk nincs.
„Elmúlik rengeteg év, aztán a halál mindent elvesz, kivéve azt a benső erőt, hogy ő mindent megtett emocionalitás és felelősségvállalás szempontjából”.– hangsúlyozta.Hogyan lehet fejleszteni az önbizalmat?
Sikerélményekkel. Véleménye szerint, azt mindenki saját magának ad vagy szerez megoldott konfliktusai, leküzdött rossz tulajdonságai által. Sikerélményt lehet szerezni racionális és emocionális szempontból is, és ennek az egyensúlyát kell megtalálni.
Az emberek sokszor nem veszik figyelembe, hogy ugyan felöltözhetnek nagyon csinosan és sminkelhetnek is, de akkor sem tudják a kisugárzásukat megváltoztatni. Mert a kisugárzás az emberben lévő traumák helyretételéből születik, a kudarc- és a sikerélmény arányában. A meg nem oldott félelmek a kisugárzást megszüntetik és a viselkedést álszentté teszik. És ezt nem lehet manipulálni.”- hangsúlyozta többször is a szakember. 
„Csak a most van!”
„Nagyon sok embernek a vágya egy kiegyensúlyozott párkapcsolat, de egy kiegyensúlyozott párkapcsolatnak velejárója az alkalmazkodás. Viszont ha nem értjük egymást, nem fogunk tudni egymáshoz alkalmazkodni, elindulnak a játszmák és a birtoklás. És ez egyik félnek sem jó.”– tette hozzá Csernus Imre.
Hogy milyen emberek leszünk?
„1/3-ad részt örököljük, 2/3-ad részt tanuljuk a szüleinktől, ezt hívják szocializációnak. Anyukánktól tanuljuk, hogy hogyan legyünk nők és olyan pasit választunk, mint az apánk. Hasonló a hasonlót vonzza. Már a kapcsolatunk elején megjátsszuk magunkat. A nők felveszik a legszebb ruhájukat, a legszebb arcukat és mindenhez jó kedvet vágnak, még ha nincs is.” Csernus szerint a nők legnagyobb gondja, hogy félnek egyedül lenni. Túlságosan kiszolgálják gyerekeiket és az unokáikat is és a fogyasztói világban kompenzálják a nőiességünket.
„Ha felismerem, hogy hazudok magamnak, ott kezdődik a fejlődés. Merjünk felnőni és változtatni, ne a „Majd lesz valahogy”-ra alapozzunk.”- egészítette ki mondandóját.Mikor lesz valaki nő?
A nővé válás nem csak hormonális fejlődés. A nő, akkor válik nővé, amikor nem hagyja, hogy legyőzzék a félelmei, vannak sikerélményei és felismeri, hogy a boldogságot csak önmagában találja meg. „Nőnek lenni, csak tudatosan lehet, mert a vak tyúk nem talál szemet.

-Hirdetés-

Rendszeresen járja az országot, folyamatosan jelennek meg sikerlistás könyvei. Az olvasók számára azonban sok kérdés marad nyitottan. Ezekre a kérdésekre próbált választ adni nekünk kedd este. 
„Napjainkban mindenki boldog szeretne lenni, kivétel nélkül. De nagyon fontos dolgokat nem tudnak, például hogy valójában mit jelent felnőttnek lenni, mit jelentenek bizonyos fogalmak, pl.: az őszinteség, vagy a felelősségvállalás.” – vallja Csernus Imre.
Köszönjük, hogy előadásával minket is megtisztelt.

Kutyifa Ilona 

MEGOSZTÁS