St Martin és családja a Soltvadkerti Művelődési Ház színpadán

A zene és a színek harmóniája” címmel, egy különleges pénteki est részesei lehettünk Soltvadkerten, a Városi Művelődési Ház, Könyvtár és Szabadidőközpont színháztermében.

-Hirdetés-

Vendégünk volt St Martin, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett, eMeRTon1díjas előadóművész, zeneszerző, gyémánt, számos platina és aranylemez tulajdonosa, több verseskötet szerzője, akinek különleges látásmódot közvetítő fotóiból már számos kiállítás is nyílt az ország több pontján.

Felesége, Szentmártoni Ildikó művészettörténész, ásványékszer készítő, a kövek és az egyedi tervezésű ékszerkészítés szakértője.

Fiuk, Szentmártoni Norman musicalénekes Norman 2011 óta Európa-szerte turnézik  a Szépség és a Szörnyeteg című előadással, melyben a Szörnyeteg szerepét alakítja német nyelven, igen nagy sikerrel.

A pénteki este folyamán a művész család betekintést adott művészeti életébe. Nagyon közvetlen módon, őszintén beszélt önmagáról. Láttatni, hallani engedte a művészetek szemüvegén át a körülöttünk lévő, bennünk rejlő talán általuk is fel-felfedezett, megélt érintéseket, impressziókat, próbatételeket, szépséget, a zenét és a színeket.

Ildikó a szivárvány színeiről, a drágakövekről beszélt. Bemutatásukra a művészettörténeti, kultúrtörténeti ismertetést adott számunkra és kedvelt költői, Buda Ferenc (Szürkeszemű) és Babits Mihály (Örökkék ég a felhők mögött) segítségét hívta, velünk megosztani szánt gondolatai szemléltetéséhez.

A színek és kövek bemutatását egy-egy St Martin által eljátszott és Szentmártoni Norman által elénekelt zeneszám követte a közönség nagy örömére.

A zeneszámok és a színek bemutatása közben olyan érzésünk lehetett, mintha a Szentmártoni család nappalijába csöppentünk volna. St Martin minden manírt mellőző keresetlen csipkelődéseivel, humoros megjegyzéseivel, Ildikó és Norman közvetlen, őszinte és természetes kapcsolatteremtésével, szinte családivá vált a légkör. Ildikó a két férfi reakcióit érzékelhető szeretettel viszonozta, miközben apa és fia – St Martin és Norman – alázattal emelte a művészettörténész feleség és édesanya szerepét.

St Martin saját új, és régi zeneszámaival – Déli szél, Rózsaszín, Szeretetem a szívedig ér, A Föld sebe – négy hangszeren: furulya, pánsíp, szaxofon, klarinét -, Szentmártoni Norman lenyűgöző és szó szerint lélegzetelállító hangjával ajándékozta meg a közönséget a Jekyll and Hyde, Mozart (A zene, az vagyok én), a Rudolf és a Jézus Krisztus szupersztárból való musicalrészletekkel).

A „Zene, és a színek harmóniája” volt az est mondanivalója.

De nem feledkeztünk meg az élet kicsit árnyékos, ám de mégis reményteljes oldaláról sem.  Arról, hogy sokfélék vagyunk, különböző korlátokkal, lehetőségekkel. Ennek tudatában St Martin rendszeresen ad jótékonysági koncertet és számos alkalommal adakozik. Tudhatjuk, hogy a művészetek, a szépség és a siker mámora nem feledtette St Martinnal és családjával, hogy vannak emberek, akiknek különösen jól eső érzés, ha egy ismert ember nyújt számukra segítő kezet. Vannak emberek – és ilyen Soltvadkert Város Polgármestere, Lehoczki Ferenc és Soltvadkert Város Önkormányzata is -, akiknek támogatásával ma olyan vendégeink is lehettek a művelődési házban, akik fogyatékkal élők, akik szülőként, nevelőként, illetve szolgálatból, elhivatottságból dolgoznak és olyanok is, akik sok embernek adnak munkát, vállalva ezzel jelentős terhek viselését, megélhetést biztosítva családoknak. Mindannyiuknak nagy szüksége van az ilyen megbecsülést jelző ajándékokra, mint ez a pénteki meghívás.

Külön köszönet illeti ezért St Martint és családját, és Soltvadkert város vezetőit.

„Leljetek örömöt az életben, Vigyetek örömöt mások életébe.” Ezzel búcsúzott közönségüktől Szentmártoni Ildikó.

A harmónia a zenével nem ér véget.

A színpadi műsort követően a díszteremben a vendégeknek lehetőségük nyílt St Martinnal, Ildikóval és Normannal való beszélgetésre, dedikáltatásra, az ásványok és ásványékszerek közelről való megcsodálására.

Tartalmas és felemelő este volt.

 A folytatás: Október 14-én, szombaton 19.00-tól a humoré és a rekeszizmoké a főszerep. Aradi Tibor és Varga Ferenc József humorista lesz az est főszereplője.

 – Az eMeRTon-díjat a Magyar Rádió – Bolba Lajos karmester, zenei szerkesztő kezdeményezésére – hozta létre 1986-ban. Ez az elismerés nem pénzdíjas, „csak a dicsőség jár, egyéb semmi”. Az eMeRTon-díjjal évről évre a legszélesebb műfaji skálán ismerik el a szólistákat és az együtteseket, a zeneszerzőket és a szövegírókat – a rock- és popzenétől a musicalen át a folkmuzsikáig. A díjról minden esztendőben szakemberek alkotta zsűri dönt, titkos szavazással. –

Írta: Namina

Fotó: -K.Gy.-

MEGOSZTÁS