Hogyan készüljünk velük az őszre? Dr. Rohonczy Gyula állatorvos jó tanácsai:

-Hirdetés-

Halak

Velük nincs semmi gond. A fényre kell figyelni, mert ahogy hamarabb sötétedik, úgy kell nekik több megvilágítás.

Teknős

Divatos manapság teknős tartani, azonban tudni kell, hogy a mocsári teknős védett állat. Csak akkor tartható, ha az életét kell megmenteni. Az ékszerteknős tartásakor szem előtt kell tartani, hogy ezek bizony nem vízi állatok. Tehát mindenképpen ügyelni kell arra, hogy legyen szilárd talaj a lábuk alatt. Ez lehet, egy kő, egy fa- vagy szikladarab, amire ki tudnak napközben ülni. Emellett nagy igényük van a fényre. Két betegségük van az ékszerteknősöknek: az egyik a szemgyulladás, szemduzzanat, ami az A-vitamin hiányra vezethető vissza. Ez máj adásával kezelhető. A másik a teknő felpuhulása, ami a kalcium, foszfor és D-vitamin hiányra vezethető vissza. Állati eredetű takarmányozásra van szükségük, tehát nem elég a tubifix, hanem csontot tartalmazó takarmány kell, ami lehet akár a megnyúzott egér összedarálva (házilag is elkészíthető! – megfogjuk, megnyúzzuk, ledaráljuk – grrrrrrrrrr – a szerkesztő véleménye), de jó a csirkenyak megnyúzva, összedarálva, csontostól. Ezt porciózva lefagyasztjuk, majd így etetjük a teknőst.

Papagáj félék

Szintén ügyelni kell a mész pótlásra. Kisebb testűeknek a tintahal csontját akasszuk be a kalitkába (állateledel boltban kapható), a nagytestű papagájoknak a gazdasági állatoknak való mészpótló eleségek adhatóak. Ügyelni kell a ketrec tisztaságra is, és arra, hogy ne legyen huzatos helyen.

Tengerimalac

Takarmányozásnál C-vitamin kiegészítésre van szüksége. A sárgarépa ezt tartalmazza, de mindenképpen ügyeljünk arra, hogy a tengerimalac rágjon, mert különben a foga túl fog nőni, és ez további gondokat okoz. Tengerimalacról átterjedhet emberre a jellemző betegsége, a bőrgombásodás, ami tályogot okozhat. Alapos kézmosással ez megelőzhető. A sündisznót szintén csak életmentése esetén lehet tartani. A sün rovarevő, éjjeli életmódot él, és ezért mozgása, zörgése problémát okozhat.

Macska

Szőrzete télen megvastagszik, és rengeteget eszik. Különösebb takarmány- és vitaminpótlásra nincs szüksége.

Kutya

A kutyákkal külön szakirodalom foglalkozik. Én csak egy igen fontos, és sajnos még mindig elterjedt dolgot hangsúlyozok most ki: az állatvédelmi törvény nem engedi a rövid láncon való kutyatartást. Minimum 4 méteres láncon lehet tartani, de a szabadon engedését is kötelezi, valamint megfelelő kutyaházat kell részére biztosítani. Télen zsírosabb ételt kell biztosítani, és nagyobb mennyiségű takarmányra van szükségük. A veszettség elleni oltásra is oda kell figyelnünk, amit évente kell megismételni.

További információk:
drrohonczygy@vadkert.net

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS