A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, a Futóhomok Természetvédelmi Egyesület, Izsák Város Önkormányzata, – a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával – 2017. október 13-án rendezte meg a II. Kolon Fürkésző Terepi Természetismereti Vetélkedőt.

-Hirdetés-

A vetélkedő lényege, hogy a résztvevő diákok kint, a természetben oldják meg a Kolon-tóval és a szikes tavakkal kapcsolatos feladatokat. A nyolc állomásból álló vetélkedő helyszíne az izsáki Fogathajtó pálya, a Kiskunsági Nemzeti Park határában található nyárfasor és a Vásártér volt. Itt a kellemes, napsütéses őszi időben töltött el hat órát a versenyre jelentkezett hat csapat.

A négyfős csapatokat a Kolon-tó körüli települések – Izsák, Páhi, Soltszentimre – felső tagozatos diákjai alkották. A gyerekek összemérhették tudásukat többek között védett növények, állatok és vízi élővilág ismeretből, valamint távcső, spektív és mikroszkóp használatból. Mivel az állomások között két-háromszáz méter távolság is volt, ezért a csapatok külön-külön, átlagosan nyolc kilométert tettek meg a vetélkedőn, így az egészséges testmozgás is része volt a feladatoknak. Az eredményhirdetés előtt a csapatoknak lehetősége volt egy-egy nyárfa csemete elültetésére is.

Első helyezést Izsákról a Lápi pócok (Tóth Katalin, Kovács Eliz, Perjés Kenéz, Perjés Bendegúz) érték el, felkészítő tanáruk Dudás László.

Második helyezést Páhiról a Természet hősei (Hajma Vencel Vajk, Janik Boglárka, Nédó Kevin Enzó, Petz Odett) érték el, felkészítőjük Morvai Edina.

Harmadik helyezést Soltszentimréről a Vadszilva Pónik (Kovács Hajnalka, Varga Fruzsina, Tamás Dalma, Ilyés Réka) érték el, felkészítő tanáruk Schantlné Farka Julianna.

Gratulálunk a nyerteseknek! Köszönjük a csapatok részvételét, a felkészítők és az állomásokon segítő önkéntesek munkáját!

-fg-