25 éves jubileumát ünnepelte a Kiskőrösi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság és ebből az alkalomból új tűzoltófecskendőjüket is felavatták tegnap. Az ünnepség a városháza dísztermében került megrendezésre.
A Himnusz dallamát követően Szipőcs Péter főhadnagy köszöntötte a megjelenteket, majd Font Sándor országgyűlési képviselő úr mondott nyitóbeszédet.
Ezután Dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes megyei igazgató úr beszédét azzal kezdte, hogy elsődleges feladatuk és céljuk a káresemények bekövetkeztének elkerülése. Megemlítette azt is, hogy Bács-Kiskun megyében is közösen – hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók, állami szervek, mentő szervezetek, civil szervezetek- érik el mindazokat az eredményeket melyek az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságát szolgálják. Kihangsúlyozta, hogy a katasztrófavédelem harmadik éve dolgozik azon, hogy megújítsa, megfiatalítsa, egyben egységesebbé is tegye járműparkját, amelyben jelenleg csaknem negyven járműtípus található. A megye településeit érintő éghajlatváltozással összefüggő környezeti változásokról és a katasztrófavédelem ezzel kapcsolatos jövőbeli feladatairól is említést tett.
Az igazgató úr beszéde után Paksi Dénes tű.alez.pk. örömmel mutatta be új R16 AQUADUX-X 4000 típusú tűzoltó gépjárműfecskendőjüket, mely egy új magyar fejlesztésű és gyártású tűzoltóautó. Ez a tűzoltóautó 7,8 köbméteres málhatérrel rendelkezik, mely mindkét oldalán redőnyökkel zárható. Ebben számos fontos, a tűzoltáshoz nélkülözhetetlen eszköz és felszerelés rejtőzik, mint például
2 db gyorsbeavatkozó, 60 méteres tömlőkkel. A jármű egy 4000 l-es víztartállyal és egy közel 400 literes habtartállyal is rendelkezik, melyhez egy Rosenbauer gyártmányú habkeverő csatlakozik. A felépítmény teteje járható, mivel a felépítményt a feljutást segítő létrával és csúszásmentesített felülettel látták el. A tető két oldalán pedig 3-3 lámpát helyeztek el, melyek megfelelő térvilágítást biztosítanak a tűzoltóknak munkavégzés közben. Természetesen a felépítménybe épített fényárboc sem maradt ki a világító berendezések közül. A tűzoltófecskendő bemutatása után képek kivetítésével emlékeztek vissza Kiskőrös HTP elmúlt 25 évére.Paksi Dénes alezredes úr bemutatója után, az ünnepi műsor részeként Podobni Anna 1.c. osztályos tanuló Somogyi György: „Tűzoltó” című versét adta elő, majd a Kiskőrösi ’SZÓ-LA-M’ Alapfokú Művészeti Iskola diákjai egy fanfárt és a Rocky című film főcímdalát játszották el.
A diákok fellépése után, Domonyi László polgármester úr is beszédet mondott, melynek végén Kiskőrös Város Önkormányzatának nevében 5 öltözet könnyű bevetési ruhát ajándékozott a kiskőrösi hivatásos vonulós állomány részére.
Az ünnepi beszédek után, Porkoláb Károly nyugalmazott tűzoltó őrnagy az akkori vonulós szolgálat megszervezéséért, személyi állomány kiválasztásáért, hivatásos állományba vételéért, képzéséért, az elhelyezési körülmények megteremtéséért Flórián szobor díjat kapott. Kelemen Gábor c. tűzoltó főtörzsőrmester, aki már 25 éve tagja az állománynak, kitartó munkájáért az igazgató úrtól díszbalta emléktárgy ajándékot vehetett át.
Kolonusz Attila c. tűzoltó főtörzsőrmester szintén 25 éve gépkocsivezetőként tagja a tűzoltóságnak. Az elmúlt időszakban több jelentős káresetnél és szakmai versenyen is bebizonyította elhivatottságát. Kitartó munkájáért az igazgató úrtól díszbalta emléktárgy ajándékot vehetett át.
Domonyi László Kiskőrös város polgármestere több cikluson keresztül támogatta és támogatja a hivatásos tűzoltók munkáját. Ennek eredményeként az önkormányzat nevében több alkalommal is anyagi és természetbeni támogatást juttatott a Kiskőrösi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság számára. Hathatós segítségének köszönhetően a közelmúltban Kiskőrös Város felajánlotta az új tűzoltólaktanya építésére szolgáló közel 1 hektáros építési telket. Hosszú időn keresztül kifejtett áldozatos munkájának elismeréseként
Dr. Farkasinszki Lóránt tűzoltó ezredes Flórián szobrot adott át neki.
Nagy meglepetésére, Paksi Dénes parancsnok úrról sem feledkeztek meg. A hivatásos vonulós egységgel rendelkező tűzoltóparancsnokságnál végzett példamutató munkájáért szintén ajándékot vehetett át az igazgató úrtól.
A kitüntetések átadása után az ünnepség az udvaron folytatódott, a fecskendő megszentelésével, megáldásával. A katolikus felekezet részéről Seffer Attila plébános úr, az evangélikus felekezet részéről Kecskeméti Pál lelkész, a református felekezet részéről Pénzes Péter lelkész úr mondott áldást.
Az ünnepség hivatalos része után egy közös beszélgetésre, múltidézésre és vacsorára várták a nyugalmazott tűzoltókat, akik 25 évvel ezelőtt aktívan részt vettek a Hivatásos Tűzoltóparancsnokság vonulós egységének megalakulásában.

-Hirdetés-

Kutyifa Ilona 

MEGOSZTÁS