A reformáció 500 éves és az Evangélikus Templom felszentelésének 180 éves évfordulóját ünneplik Soltvadkerten. A helyi evangélikus gyülekezet és intézmények (óvoda, iskola) ennek örömére egy közösségi tér kialakításába kezdtek. Tájépítő és kertészmérnökök által készített két terv közül választhattak az evangélikus egyházközösség tagjai. A 2017. október 1-i istentisztelet után a füves gyeptéglás változatot szavazták meg a térköves változattal ellentétben.
A tervek alapján elbontásra került az eddigi kerítés a templom fő és oldalbejárata közötti háromszög alakú terület határán, ezáltal a templom jól megközelíthető lesz. Az oldalbejárat mellett található gesztenyefa alatt épül egy új kerítés, hogy az óvodások továbbra is védve legyenek. Az újonnan épülő közösségi tér egyben szimbolizálja a templom és az egyház nyitottságát és a várossal való együttműködést is, hiszen az új terület a jövőben eggyé válik a közterületi Szakács László térrel. 
Októberben megkezdődött a templom melletti terület átalakítása. Hamarosan megkezdődnek a parkosítási folyamatok is, emellett új padokkal bővül a tér és a Luther Márton-t formázó szoborral válik teljessé a park. A szobor Szerencsről érkezik a napokban. 83 centiméteres magasságával, az egyik legnagyobb kültéri szobor lesz Soltvadkerten.
A mostani – szakértők által megvizsgált és kivágásra ítélt – fenyők helyett, melyek eltakarnák a szobrot egy speciális és különleges fát fognak ültetni, gyepszőnyeggel és kavicsággyal, különböző örökzöldekkel kiegészítve. A korábbi rendezetlen terület után egy új közösségi teret alakítanak ki, míg a Luther szoborral a reformációnak állítanak emléket. A tér átalakításához anyagi és kétkezi támogatással is hozzájárulnak a soltvadkerti gyülekezet tagjai, a helyi evangélikus intézmények, valamint a városvezetés is bekapcsolódott a munkálatokba.
Az átadó ünnepségre és a hálaadó istentiszteletre október 29-én 10-órakor kerül sor, melyen Gáncs Péter, elnök-püspök úr lesz az igehirdető. A gyülekezet énekkara és az óvodások, iskolások is szolgálnak majd az istentiszteleten. Az ünnepség után fotókiállítás megnyitóra várnak minden érdeklődőt a Találkozások Házába.

-Hirdetés-

Kutyifa Ilona 

MEGOSZTÁS