Megjelent a Honismeret c. folyóirat legújabb száma, benne Turán István történész cikke,  Kiskőrös legrégebbi Petőfi -szobrai címmel.

-Hirdetés-

Idézet a szövegből: “A sikeres gyűjtés után megtárgyalták, hogy Adamits és Kőrösi a következő héten alapanyagot vásárolni mennek Pestre, akkor majd magukkal viszik Raksányi jegyzőt is, és megrendelik az alkotást a Gerenday és Fia kőfaragó cégnél.
Így is történt. Szintén a jegyző szállította le a puha sóskúti mészövet, amiből a szobor készült, majd 1861 tavaszán a faragók elkészítették a szobrot, amelyet azután a megrendelők textilárujuk közé rejtve hazacsempésztek Kiskőrösre. Közben már kijelölték
a felállítás helyét, az Ágostai Hitvallású Evangélikus Népiskola előtti téren, a piachoz közel. Akácfákat ültettek, parkosítottak, s várták a költő halálának évfordulóját, július 31-ét, ekkor szándékoztak ugyanis felavatni a Petőfi tiszteletére készült műalkotást. Az elkészült talapzatra időközben már fel is vésték a felállítás és az avatás dátumát, amely ma is ugyanúgy hirdeti a nevezetes évet: 1861. Csakhogy ebben az évben semmi sem történt
e tekintetben, s nem is történhetett!”

Sőt az a megtiszteltetés érte Kiskőrös városunkat, hogy büszkeségünk, az 1862-ben felavatott “öreg Petőfi” szobor szerepel a címlapon.
A teljes cikk elolvasható a következő linken: https://honismeret.hu/…/do…/2017/10/10/honismeret_2017-5.pdf 34.oldal 

MEGOSZTÁS