Varázsgombától a kémiai terrorizmusig -Zacher Gábor toxikológus előadása

Zacher Gábor, a méltán híres toxikológus rengeteg érdekes dolgot megélt már pályája során. Ezekből az tapasztalataiból és tanulmányiból gyakran tart előadást, főként a fiatalok számára. Fontos, hogy a fiatalok tisztában legyenek a drogok hatásaival és következményeivel.

-Hirdetés-

Tegnap az Egészségfejlesztési Iroda rendezésében Kiskőrösön tartott egy előadást a Művelődési Központban. Előadását ezúttal Varázsgombától a kémiai terrorizmusig címen tartotta meg.

Az előadás első felében egészen visszatekintett az ősemberig, amikor tapasztalati úton jött rá az ember, milyen hatása van egy-egy anyagnak és mit nem szabad megenni. Következőkben jöttek a más-más népek szokásai, miként hasznosították a mérgeket. Szó volt az „ideális méregről”, vagyis, hogy mit kerestek például gyilkosságra.

Eloszlatta a leghíresebb írók által keltett tévhiteket, mint például létezik olyan méreg, melyet, ha bevesz valaki 42 órát alszik majd felkel, mintha semmi nem történt volna (Rómeó és Júlia). Érdekesség, hogy rengeteg költő, író, festő használt tudatmódosító szereket és sokak ezek miatt tudtak maradandót alkotni. Vannak művészek, akiknél szépen látszik, mely alkotásai voltak a „drogos” korszakukból és melyeket alkották tisztán. Ennél kiemelte, hogy annak lehetősége, hogy valaki drogok hatására váljon művésszé körülbelül egy a millióhoz. Minden ilyen művésznek szüksége van páratlan tehetséghez, ahhoz, hogy a drogokkal hatással legyen alkotásaira.

Előadása végén napjaink kémiai terrorizmusáról beszélt. Rengeteg hatalom megengedte magának, hogy vegyi fegyvereket alkalmazzon háborúk során, melyekkel mai napig tartó károsodásokat okozott. Felsorolt több embert, akiknek halálát ilyen anyagok idézték elő.

Előadásán felsorolt több személyes tapasztalatot is, és mindezt humorosan adta elő, melyet mindenki élvezett és mindenki nagyon fontos új tudással mehetett haza.

Sz.Á.

 

MEGOSZTÁS