Izsákon a Művelődési Házban a Himnusz közös eléneklésével kezdődött 2017. október 23-án az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 61. évfordulójára emlékező városi ünnepség. A megjelenteket Bérczes Lajos, az Önkormányzat Kulturális Bizottság elnöke köszöntötte, majd Máté Sándor alezredes, tábori lelkész mondott emlékező beszédet.

-Hirdetés-

Mondanivalójában ’56-ot olyan történelmi események sorába emelte, mint az 1456-os nándorfehérvári győzelem a török ellen és az 1848-as forradalom és szabadságharc. Ezek voltak azok az idők, amikor jó volt magyarnak lenni, amikor a világ elismerte a magyarok helytállását. Ezek a sorsfordító események emberi sorsokon, személyes áldozatvállalásokon keresztül valósultak meg. ’56-kapcsán példaként említett két, egy katona és egy lelkész, történetét, akik saját meggyőződésük és az igazságba vetett hitük által vezetve cselekedtek. Bár személyes sorsuk áldozattal járt, de amint a földbe hullt mag is elpusztul, hogy belőle új növény sarjadjon, még több maggal, az ő hősies önfeláldozásuk is példa a nép emlékezetében, ami megvilágítja az utókor számára a szabadság felé vezető utat.

Az Izsáki Táncsics Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola hetedik és nyolcadik osztályos tanulói színvonalas emlékműsort adtak elő a színpadon és a nézőtéren. Az ünnepség végén a Művelődési Ház előtt lévő kopjafánál, a megemlékezés és a főhajtás mécseseinek és koszorúinak elhelyezésére került sor.

-fg-

MEGOSZTÁS