Soltvadkert Város Önkormányzata az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulója alkalmából városi megemlékezést rendezett tegnap – 2017. október 23-án – a Városi Művelődési Házban.

-Hirdetés-

Az ünnepi alkalomból Pájer Ildikó a Városi Művelődési Ház, Könyvtár és Szabadidőközpont igazgatója köszöntötte az ünneplőket, köztük Font SándortDr. Kerényi János és Szávay István országgyűlési képviselőt, Lehoczki Ferenc polgármestert, Temerini Ferenc alpolgármestert, az ünnepi szónokot Suhajda Krisztiánt a Bács-Kiskun megyei közgyűlés tagját, a város képviselő testületét, a nemzetiségi önkormányzatok vezetőit; Szemlaki Józsefet és  Kolompár Gábort, a kiállító művészeket, Hajkó Zsuzsanna festőművészt és Szita László fotóművészt, a képviselő-testület és a bizottságok tagjait, a gazdasági társaságok vezetőit, az intézményvezetőket, az egyházi vezetőket, a civil szervezetek vezetőit és minden megjelent ünneplőt, és ismertette az ünnepi alkalom menetét.

Ezután Hajkó Zsuzsa festőművész és Szita László fotóművész „Őszi hangulat” című kiállításának megnyitójára került sor. A két kiállító művészt Légrády Andor – a városi könyvtár vezetője – életútjuk ismertetésével mutatta be.

A Himnuszt közösen énekelték el a megemlékezők, majd a Kossuth Lajos Evangélikus Általános és Alapfokú Művészeti Iskola nyolcadik évfolyamának, valamint az iskola Ifjúsági Zenekarának műsorát tekinthette meg az ünneplő közönség

A tartalmas és felemelő emlékműsort összeállította és betanította Grószné Havasi Rózsa, Szegediné Huczek Katalin, Hegyiné Szanádi Adrienn, Csiszár Katalin.

Az Ifjúsági zenekar vezetője Horváth József.

A kiváló ünnepi műsort a közönség szűnni nem akaró vastapssal jutalmazta.

A műsort követően ünnepi beszédet mondott Suhajda Krisztián a Bács-Kiskun megyei Közgyűlés tagja. Suhajda Krisztián visszaemlékezésében felidézte az ’56-os eseményeket, a „Pesti srácok” alakját. Üzenetében felhívta figyelmünket a saját részünkre, az egyéni felelősségvállalásra, arra, hogy dolgunk tenni, alkotni, használni, és mi magunk is felelősek és elszámoltathatók kell legyünk Isten és ember előtt.

 „Kell, hogy újra átéld, kell, hogy újra érezd, hogy a megbocsátás átformál egy népet.”  

Az ünnepi beszédet követően hőseinkre emlékezve helyezték el a megemlékezők a kegyelet virágait, koszorúit. A koszorúzás után a színházteremben folytatódott az ünnepi képviselő-testületi ülés, ahol Soltvadkert Város Önkormányzata kitüntető címeinek átadására került sor.

A díjazottakról külön tudósításban számolunk be. 

(A kiállított festmények a díszteremben, a fotók a folyosógalérián láthatók. A két tárlat november 10-ig lesz megtekinthető. A kiállított alkotások a helyszínen megvásárolhatók.)

Szöveg: Nahama

-K.Gy.-

MEGOSZTÁS