Arany János 1817. március 2-án született Nagyszalontán, egy református családban. Igazi csodagyereknek számított, mivel már 14 éves korában segédtanítói állást tudott vállalni, amivel segítette szüleit. A rossz anyagi körülmények ellenére nagyon tanult ember lett.

-Hirdetés-

Tanulmányai után festő szeretett volna lenni, de mivel ebben a tervében megingott, színésznek állt, majd vándorszínész lett. Színészi pályafutása anyja halála után ért véget. Egy álmában halottnak látta édesanyját, emiatt hazament és álma be is teljesedett. Otthon aljegyzői állást kapott.

Az írással 1846-ban, a Kisfaludy Társaság pályázatára írt Toldi című művével futott be. Sikere miatt Petőfi az elsők között gratulált neki.

Miután otthagyta hivatali állását többet tudott az irodalommal foglalkozni. Számos művet írt és fordított.

Idén, életének 200. évfordulóját az egész ország területén ünneplik. A 200 éves költő emlékére idén májusban nyílt egy reprezentatív kiállítása a Petőfi Irodalmi Múzeumnak. E múzeum július 10-től mozgó formában járja az országot „Arany 200 busz” néven.

Október 23-25-ig Kiskőrösön is látogatható volt ez a kiállítás. A busz interaktív formában mutatja be Arany János életét, munkásságát. Az audiovizuális eszközök segítségével mindenki egy újfajta módon ismerheti meg a híres költőt. Ahogy a gyerekeknek, úgy a felnőtteknek is élmény a kiállítás megtekintése. A kiállításon megtekinthetők voltak leghíresebb alkotásai, valamilyen kreatív módon megjelenítve.

Sz.Á.

MEGOSZTÁS