Tegnap tartotta soron következő ülését Kiskőrös Város Képviselő testülete, amelyen közel két tucat napirendi pontot tárgyaltak meg a képviselők. Tájékoztatókat hallgattak meg a választókerület országgyűlési képviselőjének tevékenységéről, a járóbeteg-szakellátás működésének tapasztalatairól, illetve a 2017.évi költségvetés módosításairól is döntöttek, ahol a döntéshozók többnyire statisztikai adatokkal találkozhattak.
Az ülés kezdetén, Font Sándor országgyűlési képviselő tartott beszámolót tevékenységéről, képviselői munkájáról. Tájékoztatójában összefoglalta a kormányzat által meghirdetett és megvalósított célokat, visszatekintve bizonyításként a 2010-es kezdetekhez, majd a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház igazgatója tartott tájékoztatót a járóbeteg szakellátás működésének tapasztalatairól. Tájékoztatójában elmondta, hogy jelentős csökkenés van a pszichiátriai ellátásban, mely két évre visszamenőleg 10-12%-os csökkenést jelent. A nemibeteg gondozásnál a 2015-ös évhez képest 151%-os a növekmény a beavatkozásszámok tekintetében. Egyértelműen kimutatható, hogy a CT és radiológiai vizsgálatok esetszámának mértéke csökkent.A közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló önkormányzati rendelet megalakításáról szavaztak a képviselők, hiszen eddig az emberi jóérzésre hagyatkozva bíztak abban, hogy mindenki betartja a közlekedési szabályokat, megfelelően gondozza saját udvarát és vigyáz környezete tisztaságára. Azonban az utóbbi időben ezekkel az alapvető együttélési szabályokkal ellentétes magatartásokat tanúsítottak néhányan.
Az udvarokban méteresre növő gaz, rágcsálók elszaporodása, tiltott helyen parkolás elkövetőivel szemben alkalmazható eddigi szankciókat most már szükséges lesz írásban is lefektetni. Mindemellett a lakosoknak továbbra is ki kell venniük részüket a feladatokból annak érdekében, hogy minden lakóövezet szép, tiszta és „rendes” legyen. A rendelet-tervezet a lakosság által elvárt, korábban is érvényesülő, az együttélést elősegítő szabályokat és azok megsértése esetén alkalmazandó szankciókat tartalmazza, a gyakorlati tapasztalatok felhasználásával. A városvezetés reményei szerint a későbbiekben ez a rendelet is hozzájárul majd azon közös célkitűzések eléréséhez, hogy javítsák vele Kiskőrös közrendjét, közbiztonságát.A személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások térítési díjáról szóló önkormányzati rendelet módosítását is megszavazták. Jelenleg az idősek otthoni ellátás intézményi térítési díja az Szt.-nek megfelelően 2.900,- Ft/fő/nap, illetve 87.000,- Ft/fő/hó. A javaslat alapján az idősek otthoni ellátás intézményi térítési díja 2.900,- Ft/fő/nap díjról 2.950,- Ft/fő/ nap, illetve 87.000,- Ft/fő/hó díjról 88.500,- Ft/Fő/hó díjra fog változni. Újabb bölcsődefejlesztés Kiskőrösön

-Hirdetés-

Kiskőrös Város Képviselő-testülete a 2016. április 27-i ülésén az 59/2016. sz. Képviselő-testületi határozatával támogatta, hogy Kiskőrös Város Önkormányzata az Egészségügyi, Gyermekjóléti és Szociális Intézmény Kiskőrösi bölcsődéjének fejlesztése érdekében pályázatot nyújtson be a TOP-1.4.1-15 „A foglalkoztatás és az életminőség javítása családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztésével” című pályázati kiírásra. A pályázat kedvező elbírálásban részesült, mely alapján a Kiskőrös Város Önkormányzata 5.877.672,- Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.
A projekt keretében felújításra kerül a bölcsődei intézmény épülete, valamint eszközbeszerzés valósul meg a kapcsolódó szolgáltatásokkal (projektmenedzsment, eszközbeszerzés, kötelező tájékoztatási- nyilvánossági feladatok, stb.) együtt.
A felújítási munkálatokra vonatkozóan az árajánlatkérések folyamatban vannak, azonban már most látható, hogy az elmúlt évhez képest a beruházási és anyagköltségek minimum 30%-os áremelkedést mutatnak. Mindezek figyelembevételével a projekt megvalósításához szükséges 2.000.000,-Ft önerő bevonása.A Képviselő-testület a 79/2016. számú határozatával döntött a „TOP-7.1.1-16” kódszámú „Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése és helyi közösségszervezés a városi helyi fejlesztési stratégiához kapcsolódva” című felhívás keretében a közösségi szinten irányított Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégia elkészítéséről és arról, hogy a stratégia megvalósítása érdekében konzorciumot hozzon létre, és nyújtsa be projektjavaslatát a TOP-7.1.1-16” kódszámú felhívásra.
A Konzorciumi partnerek közös feladat- ellátásukkal vállalták, hogy a projekt céljai érdekében együttműködnek, a közművelődés – hagyományos közösségi kulturális értékek gondozása valamint a Közművelődés – kulturális alapú gazdaságfejlesztése érdekében közös feladatellátást végeznek. A konzorciumi partnerek a projekt megvalósítása érdekében szükséges saját forrást biztosítani nem tudják, emiatt Kiskőrös Város Önkormányzata vállalja, hogy a projekt megvalósításhoz szükséges önerőt a konzorciumi partnerek részére a feladatellátáshoz szükséges mértékben utólagos elszámolás mellett visszafizetési kötelezettség nélkül biztosítja. A projekt teljes körű megvalósításához, és a nagymennyiségű feladat teljes körű ellátásához további 20.000.000.-Ft saját forrás bevonása szükséges, valamint a 2016. évi költségvetés terhére jóváhagyott teljesítésekből fennmaradó 7.745.000,- Ft. átcsoportosítása ezen feladatok megvalósításához.Döntöttek Kiskőrös város 300. évfordulójának megünneplésével kapcsolatos feladatokról is. 1718. május 19-én, Pesten megkötött telepítési szerződésben részletesen rögzítették a felvidéki megyékből betelepített mintegy 700 (szlovák) tót betelepülő jogait és kötelezettségeit. S ezzel új fejezet kezdődött a település máig tartó történetében.
A háromszázadik évforduló lehetőséget teremt, hogy a város lakossága számba vegye a megtett út eredményeit, és tisztelegjen a várost építő elődök emléke előtt.
Az Emlékbizottság feladata az lesz, hogy ebben az évben kidolgozza és a város intézményeitől, civil szervezeteitől összegyűjtse az emlékév tervezett programjait és az ahhoz kapcsolódó személyi és költségvetési forrásait, majd javaslatot tegyen annak elfogadására. A háromszázadik évfordulón igen sok várostörténeti témájú rendezvényre számíthatunk Kiskőrösön.A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Magyarország Kormányától felhatalmazást kapott arra, hogy a mezőgazdasági és az állami fenntartású közutak között külterületen fekvő, állami területek tisztántartására közfoglalkoztatási program keretében a kitermelt faanyag szociális tűzifaként kiosztásra kerüljön. Kiskőrös Város Önkormányzata a szociális szolgáltatások és ellátások érdekében tulajdonba kívánja venni és rászorultak részére szociális célú tűzifaként kívánja felhasználni, kiosztani a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kiskunhalasi mérnökség telephelyén deponált 80 m³ tűzifát. Emellett vállalja az önkormányzat a tulajdonba adás érdekében felmerülő költségek megtérítését is.Ezt követően lakás és ingatlan bérbeadásokról, vásárlásokról döntött a képviselő testület, majd az „egyebek” következtek, ahol szerveződő események, rendezvények kerültek felsorolásra és bemutatásra, a polgármester és a képviselők által.

Kutyifa Ilona 

MEGOSZTÁS