Október 28-án képviselőtestületi ülést tartott Soltvadkerten a soltvadkerti és nagyenyedi küldöttség.

-Hirdetés-

Az ülésnek egy napirendi pontja volt: aláírni Soltvadkert és Nagyenyed között a testvértelepülési szerződés második felét. Nagyenyeden tavaly májusban már aláírtak egy szerződést és most sor került a soltvadkerti aláírásra is. A két város között 20 éves testvériskolai kapcsolat van. E kapcsolatot a szerződéssel szeretnék még jobban megerősíteni.

Lehoczki Ferenc, Soltvadkert polgármestere kezdte meg az ülést köszöntésekkel és néhány gondolattal. Elmondta, milyen nagy öröm számára a szerződés létrejötte és azt is, hogy mit remél a jövőben.Egy régi kínai közmondással köszöntette a résztvevőket: „A tízezer mérföldes utazás is egyetlen lépéssel kezdődik”. Első lépésnek pedig városa bemutatását szánta. Egy videó segítségével megismerkedhetett a nagyenyedi küldöttség Soltvadkert történetével, nevezetességeivel, eredményeivel. A polgármester úr a videó után tovább taglalta a település történelmét.

Nagyenyed a 3. Soltvadkert testvértelepülései között, így mondhatjuk, hogy nagycsaláddá nőtte ki magát. Nagyenyeddel 1993-ben, a Zuglói Gimnázium segítségével találkozott a város. Ekkor a zuglóiakkal együtt jöttek üdülni a Vadkerti tó partjára. 1996-ban már a nagyenyedi küldöttség nyilatkozatot adott a vadkerti televíziónak, melyben először vetette fel a testvériskolává válás gondolatát. 1998-ban létre is jött ez a kapcsolat. Jövőre ünneplik ezen kapcsolat 20 éves létrejöttét.
Lehoczki Ferenc beszédében elmondta, hogy sok turisztikai lehetőséget lát Nagyenyedben, mivel, ha valaki Székelyföldre szeretne utazni, Nagyenyed éppen félúton van, így lehetőség van megpihenni, körülnézni a városban. Hamarosan elkészül az autópálya is, mely segítségével szinte végig pályán utazhatunk Soltvadkertről Nagyenyedre.

Az aláírás előtt Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere is kiemelte beszédében turisztikai, gazdasági, társadalmi előnyeit barátságuknak.

A gyűlés végén felszólalt még Fekete Ferencné is, aki kulcsfontosságú szerepet töltött be a két város közti kapcsolat kiépülésében.

Sz.Á.

MEGOSZTÁS