Dr. Almási Kitti pszichológusnő teltházas előadást tartott tegnap a Kiskőrösi Művelődési Központ színháztermében. Az előadás a Kiskőrösi Egészségfejlesztési Iroda szervezésében és támogatásával, valamint a Kiskőrösi Művelődési Központ dolgozóinak segítségével valósult meg.

-Hirdetés-

Almási Kitti több könyv szerzője és társszerzője, tudományos és ismeretterjesztő előadásokat tart országszerte, a televízióban és lapok hasábjain is segít az embereknek eligazodni a lélek útvesztőiben. Mindennapi félelmeinket, gátlásainkat illusztráló történetekkel próbálta meg rávezetni a hallgatóságot arra, hogy a megfelelési kényszer, kishitűség, mások véleményének túlzott hatása azért alakul ki, mert nem megfelelő az önismeretünk.
Rengeteg gátlás és félelem van bennünk még a legegyszerűbb helyzetekben is. Rettegünk attól, hogy ha megmutatunk magunkból valamit, akkor kitesszük magunkat mások kritikájának, ítéletének, elutasításának. – hangsúlyozta Almási Kitti.

Persze sokkal egyszerűbb, ha inkább elrejtőzünk a szerepeink mögé, ha nem mondjuk ki, amit gondolunk, ha nem fejezzük ki, amit érzünk, mert így nem szolgáltatjuk ki magunkat annak, hogy mások nem fogadnak el és nem szeretnek bennünket. – mondta a pszichológusnő.
Megéri-e így leélni az életünket, szürke kis egérként? –tette fel a kérdést.
Úgy látom, a legtöbb ember nem meri azt az életet élni, amit a szíve mélyén szeretne.
Azt mondjuk, nincs rá lehetőségünk, de sokszor valójában bátorságunk nincs, hogy kivívjuk, megteremtsük azt. Ehhez ugyanis egyrészt el kellene hinnünk azt, hogy képesek vagyunk rá, másrészt elsősorban saját belső hangunkra kell hallgatni. Azon aggódunk egész életünkben, hogy másoknak megfeleljünk, hogy ne gondoljanak rosszat rólunk, ne szóljanak meg, ne bántsanak minket, miközben önmagunkat cserbenhagyjuk. Miért nem tesszük fel néha a kérdést: És akkor mi van?! Mi van akkor, ha valami nem sikerül, ha valaki nem fogad el? Megéri-e lemondani arról, hogy saját életünket éljük, csak azért, hogy soha meg ne sérüljünk, el ne bukjunk, el ne utasítsanak minket? – tette fel a kérdést a szakértő.
Rajtunk áll, hogy mit engedünk be az életünkbe, foglalkozunk-e azzal, hogy mások mit gondolnak rólunk vagy a szívünkre hallgatunk és azt az életet éljük, amire a szívünk mélyén vágyunk, hisz valójában csak az számít, hogy mi mit gondolunk magunkról és az eredményeinkről. –jegyezte meg Almási Kitti.

Lélekemelő gondolatait a lelkes közönség vastapsa zárta. Köszönjük, hogy előadásával minket is megtisztelt.

Kutyifa Ilona 

MEGOSZTÁS