– amikor rájuk dőlt egy platánfa a soltvadkerti közös protestáns temetőben a minap. Kévés Pál és Rimai József református presbiterek hamar rendet tettek. Vagy inkább rendet vágtak, hiszen elő kellett venni a fűrészt is hozzá.

-Hirdetés-

Az eset több kérdést is felvet, hiszen valószínűsíthető, hogy a többi fa sem tud sokáig ellenállni a szél nyomásának. A lelkészi hivatalokhoz eddig is többen fordultak már az ötlettel, hogy teljesen ki kellene vágni a fákat a temetőben. Nem csak a kidőlés veszélye, de a gyökerek által megemelt síremlékek és a sok lehulló falevél is gondot okoz.

Ami viszont a fák megtartása mellett szól, az az árnyék biztosítása, mely a forró nyarakon jól esik a nem késő délután idelátogatóknak. Mint Sipos Ajtony Levente református lelkész elmondta, megoldást jelenthet a városba ellátogató „fadoktor”, aki végig vizsgálja Soltvadkert fáit egészségügyi, illetve biztonsági szempontok alapján. Az biztos, hogy a nyári nagy vihar, mely a Büdöstónál fejtette ki leginkább káros hatását, bármikor megismétlődhet a globális felmelegedés sújtotta Kárpát-medencében. A szakember javaslatai alapján bizonyára átalakul a közterületi fák fajtacsoportja. Az új fáknak nem lesz könnyű dolguk: bírniuk kell a homoktalajt, a szelet és az aszályt.

Ja, és nem hullajthatnak sok levelet!

Vagy ha mégis, akkor söpörjék is össze maguk alatt!

Apropó: ettől függetlenül még mindig megválaszolatlan a kisváros környezetvédőinek öt éve feltett kérdése, hogy mikor készül el a közterületi növényi hulladék komposztálója…

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS