„Reformáció 500 Kiskőrösön” címmel 2017. november 2-12. között ünneplik az evangélikus és protestáns gyülekezet tagjai a reformáció 500. évfordulóját. Lupták György evangélikus lelkész, esperes mesélt nekem ünnepségsorozatukról. 

-Hirdetés-

1517. október 31-én indult útjára a reformáció, Isten szeretetén alapuló és mentőszándékú beavatkozása a világtörténelembe. Most, 2017-ben világszerte ünnepeljük a reformáció 500. emlékévét. Az egész protestáns világ ünnepel most. Gyakorlatilag február óta események sokaságával ünnepeljük országszerte. A Kormány is fontosnak tartotta ezt megünnepelni, ezért ebből az alkalomból létrehozta a Reformáció Emlékbizottságot.

Mi itt Kiskőrösön, mint a Magyarországi Evangélikus Egyház legnagyobb evangélikus gyülekezete gondoltuk azt, hogy november 2-12. között szervezünk egy ünnepségsorozatot. És, hogy miért pont ebben az időpontban? Mert ekkor kaptuk meg ezt a nagy Evangélikus Képeskönyvet, ami az evangélikus templom előtt került kiállításra. Ez a közel nyolcmázsás könyv részben reformációtörténeti kiállítás, részben a Magyar Evangélikus Egyház bemutatója. Ebből a könyvből összesen három darab készült, ezek folyamatosan járják az országot. Kiskőrösre Dunaújvárosból érkezett, innen pedig Gyomaendrődre megy majd tovább. Ez egy nagyon jó ötlet, egy jópofa kiállítás, hisz mindenki figyelmét felkelti ez a nagy könyv. Ez az egyik eleme ennek a rendezvénysorozatnak.
A másik az, hogy Luther Mártonhoz kötődik minden. Ő nem akart egyházat alapítani, ez egy súlyos félreértés. Ő egy katolikus szerzetes volt, aki látott néhány visszaélést a kora egyházi gyakorlatában, olvasta a Bibliát és úgy látta, hogy a Biblia és az egyházi gyakorlat nincs szinkronban egymással. Ezért van az, hogy bármerre is járunk a világban, Luthert egy Bibliával a kezében ábrázolják a szobrokon, mert rámutatott arra, hogy az egyháznak vissza kell térnie a Bibliai alapokhoz. És lefordította a Szentírást német nyelvre. Na, most ezt csak azért mondom, mert a reformáció teológiai alapjait az úgynevezett öt „sola”-ban foglaljuk össze.  Ez a latin szó magyarul azt jelenti: egyedül. Erre az öt üzenetre épül a gyülekezeti evangélizációs sorozat, ami a második fontos eleme a megemlékezéseknek.
A harmadik elem már megrendezésre került szombaton, amikor is Bács-Kiskun megyében az összes protestáns összegyülekezett itt a templomban. November 4-én, szombaton délelőtt 10 órakor egy ökumenikus ünnepi istentisztelet került megrendezésre, melyen legalább ötven lelkész vett részt és persze gyülekezeti tagok számosan. Szép volt, felemelő volt, ünnepi programokkal: óvodásaink szerepeltek, a Szilády Áron Gimnáziumból volt szavalat, aztán fúvósok játszottak, kísérték az énekeket. A protestáns egyházak mindig kultúrahordozók is tehát nem csak prédikálunk, hanem a kultúra is fontos számunkra. Ezért most a templomunkban három hétig megcsodálható egy képzőművészeti tárlat, melyet tegnap nyitottunk meg. Balogh Tibor országos hírű evangélikus roma festőművész képei kerültek kiállításra.
Az ünnepségsorozat záró alkalma egy koncert lesz, méghozzá egy János Passió koncert, ami most november 12-én vasárnap kerül megrendezésre 18 órától. A János Passióról azt érdemes tudni, hogy Bach-nak egy hatalmas oratorikus műve, melyben János evangéliuma alapján Jézus Krisztus Urunk szenvedéstörténetét dolgozta fel. Egy ötven fős delegáció érkezik Budapestről, a Belvárosi Főplébániatemplom ének- és zenekara: vegyeskar, szimfonikus zenekar, szólisták, neves karnagyuk Virágh András vezetésével. A koncert megvalósításában, Kiskőrös Város Önkormányzata, a Bács-Kiskun Megyei Evangélikus Egyházmegye és magán szponzorok segítenek. Minden érdeklődőt szeretettel várunk a november 12-én vasárnap.

Kutyifa Ilona 

MEGOSZTÁS