Ifj. Kunhegyesi Ferenc művészete címmel, Péli Tamás és Szentandrássy István nyomdokain alcímmel írt és jelentetett meg képzőművészeti és életrajzi könyvet Lászlóné Takács Ágnes Zsuzsanna művészettörténész, az Ágnes Galéria tulajdonosa. A könyvbemutató a Kiskőrösi Művelődési Központ kamaratermében került megrendezésre november 10-én este.„Homlokomon két arany pánt van, az egyik magyar, a másik cigány és ezt senki el nem veheti tőlem.” – Péli Tamás festőművész, író, politikus gondolataival köszöntötte a vendégeket Supka Éva, az est háziasszonya.
A kiskőrösi művészek nagy családja úgy tűnik, hogy egyre gazdagabb lesz. Olyan embereket ünneplünk, akik hittel, odaadással, szeretettel, kitartással olyan produktumot tettek ma elénk, amely több, mint egy ecsetvonás, egy élet munkássága. Kunhegyesi Ferenc festészetének, munkásságának, életének egy szeletét mutatjuk be ma este, annak a könyvnek köszönhetően, mely a művészet iránt elhivatott Lászlóné Takács Ágnes Zsuzsanna művészettörténész felkarolt és formába öntött, dokumentált, azért hogy megmaradjon az utókornak – folytatta méltató szavait Supka Éva.Ezután Domonyi László polgármester úr köszöntötte az ünnepelteket, Ágit és Ferót. Köszönetet mondott Ágnesnek a könyvért. Örömét fejezte ki, hogy a művészettörténész fontosnak tartotta és felismerte, hogy Kiskőrösnek egy újabb kincse lesz ezáltal.

-Hirdetés-

Lászlóné Takács Ágnes Zsuzsanna, a könyv szerzője így emlékezett vissza:
Ifj. Kunhegyesi Ferencet gyermekkora óta ismerem. Kiskőrösön a Bem József Általános Iskolában egy rövid ideig az osztályfőnöke, majd a magyar tanára voltam. Így már az 1980-as évek elején feltűnt a világra nyitott, csodálkozó, vizsgálódó tekintete. Észre kellett vennem a fiatalokra kevéssé jellemző türelmét, figyelmességét és segítőkészségét is.
Az általános iskola óta hosszú idő telt el, de én nyomon kísértem életének alakulását. Tudtam, hogy Kiskőrös köz-és kulturális életének kiemelkedő alakja Feró.  2010-ben az ő alkotásai is szerepeltek a Kiskőrösön megnyitott kortárs művészeti galériám első tárlatán. A Péli Tamás nevével fémjelzett első roma festőiskola követőjének vallja magát, s ezt bátran meg is teheti, mert mestere, Szentandrássy István -Péli Tamás leghűségesebb tanítványa- átörökítette számára mindazt a mesterségbeli tudást, amit Pélitől tanult.
A mindkettőjüket mesternek valló Ifj. Kunhegyesi Ferenc- az ő művészi örökségüket átvéve, de alkotásaikat nem utánozva- úgy folytatja munkásságát, hogy maga is mesterré szeretne válni. Ferónak fontos az alakokhoz, motívumokhoz kapcsolódó történet, gondolat, vizuális megjelenítése. Festményeinek az emberi lélekre és tudatra ható ereje vitathatatlan.

Schaffer István, az EGYMI pedagógusainak és diákönkormányzatának nevében “Békés művész” elismerő díszoklevelet nyújtott át a roma festőművésznek.

Feró meghatódva köszönte meg az EGYMI pedagógusainak, gyermekeinek a megtisztelő címet, majd köszönetet mondott mindenkinek, aki munkásságát segítette. Elsősorban dr. Rónaszéki Aladárné Ágnes néninek, aki pedagógusként segítette, támogatta, majd a könyv írójának, Lászlóné Takács Ágnes Zsuzsannának. Nagy tisztelettel beszélt családjáról, elsősorban nemrégiben elhunyt édesapjáról, akinek emlékére mécsest is gyújtott, „Legyen meg a te akaratod” című festményénél, melyet édesapja halála után készített.Mára egyedülálló, máséval össze nem téveszthető, érzelemgazdag, folyamatosan megújuló képi világot teremtett. Munkássága része korunk modern magyar-roma képzőművészetének, melyet a mesterei által megkezdett munka folytatásaként, a hivatásos roma festészet 21. századi életben maradásáért tesz. Ez a könyv egy igazi gyöngyszem, mely bemutatja Péli Tamás, Szentandrássy István és Kunhegyesi Ferenc művészetére gyakorolt hatását az egyre fejlődő roma képzőművészetben.

Kutyifa Ilona 
Fotó:Sz.Á.

MEGOSZTÁS