„Reformáció 500 Kiskőrösön” címmel 2017. november 2-12. között ünnepelték az evangélikus és protestáns gyülekezet tagjai a reformáció 500. évfordulóját.  Az ünnepségsorozatot november 12-én vasárnap, egy János Passió koncerttel zárták.  18 órára vártak minden kedves vendéget a Kiskőrösi Evangélikus Egyházba. 

-Hirdetés-

Egy közel ötven fős delegáció érkezett Budapestről: a Monarchia Szimfonikus Zenekar az ETUNAM vegyeskarral, Szakács Ildikó (szoprán), Gion Zsuzsanna (alt), Kálmán László (tenor, evangélista) és Szerdahelyi Pál (basszus, Jézus) énekesekkel, karnagyuk: Virágh András  vezetésével. A koncert megvalósításában: Kiskőrös Város Önkormányzata, a Bács-Kiskun Megyei Evangélikus Egyházmegye és magán szponzorok segítettek. 

Johann Sebastian Bach János-passiója Jézus szenvedéstörténetét és halálát jeleníti meg János apostol evangéliuma alapján. A János passió Jézus emberi vonásait emeli ki, ábrázolása reális. Ez nyilvánul meg János evangelista ábrázolásában is, aki Mátéval ellentétben sűrűvérű és indulatos, ezért egy szenvedélyes egyéniséget mintáz meg benne a zenén keresztül. Ugyanilyen következetes a tömegindulatok ecsetelésében is. Az ún. “turbák” izgatottságát vakmerően kemény disszonanciák, a fény és árnyék ellentétének alkalmazásával ábrázolja. Nincs lírai jelenet, nincs bölcselkedés! Csak a sűrített dráma pereg le előttünk, mindvégig szenvedélyes emberi indulatok lángolnak a műben.  

Ahogy múlik az idő, úgy nő Bach muzsikájának súlya és jelentősége. És egészen bizonyos, hogy senkinek idáig nem mondott annyit, mint a XX. század emberének. 

Fotó: Sz.Á.

MEGOSZTÁS