Miért nem működik a „százszor megmondtam!” – címmel tartott előadást Uzsalyné Dr. Pécsi Rita neveléskutató, 2017. november 15-én az Izsáki Táncsics Mihály Művelődési Házban. Azért, mert nincs benne lélek! – lehetne az egyszerű összegzése az elhangzottaknak. Igazi élményben volt részük azoknak, akik ott voltak az előadásán. Élvezetes stílusú, ismeretközlő, ugyanakkor szórakoztató prezentációja során lehetetlen volt nem odafigyelni mondanivalójára. Azt hangsúlyozta, hogy az érzelmi intelligencia nevelése lehetséges, nem adottság, hanem lehetőség, amely mindegyikünkben ott rejlik.

-Hirdetés-

Az agyban számos funkciónak van lokalizálható központja. Érzelemközpont azonban nem létezik, hanem inkább hálószerűen áll össze az agyban. És ez az a háló, amely alakítható.
A döntéseink mintegy 70 százalékát ezen a hálón át hozzuk meg, azaz érzelmi alapon, és mégis sokkal kevesebbet foglalkozunk vele, mint a racionalitásunkkal. Meglepő, hogy az értelmi nevelés az ember boldogulásához milyen kevéssel járul hozzá, és mégis milyen nagy energiákat fektetünk bele, elhanyagolva sokszor az érzelmi megerősítést, amely pedig a gyermek akaratának, teljesítőképességének mozgató motorja. Márpedig a “hálónk” fejleszthető is, a készségek javíthatóak, csiszolhatóak, sőt, a helyes, teljes nevelés alapjait képezik. A nevelés sima információ bevitellel nem működik, az előírás, a számonkérés mechanikus, és összességében hatástalan, ráadásul a szorongás minden tanulási funkciót gátol. Ellenben az érzelmi oldalról való megközelítés itt is, e téren is sikerre visz: élmények, tapasztalatok révén sokkal inkább fejleszthető a gyermek. De a felnőtt is.

Tehát, hiába mondom el százszor, nem működik!  Viszont, ha egy jó élménnyel visszük, be az emlékezetes marad, azt megjegyzi a gyermek. Minél többször, annál inkább!
Mintával, tapasztalattal és élményekkel lehet nevelni!

-fg-

MEGOSZTÁS