„Bocsánat, nem tudok a beszédstílusomra figyelni, mert az élethelyzetemmel vagyok elfoglalva.” Mondta monológjában a majd harminc éve hajléktalanul élő Lakatosné Jutkát megszemélyesítő Szalai Kriszta színművész és csak mesélt, és mesélt.

-Hirdetés-

Szalai Kriszta: „Maradjunk annyiban” című interaktív műsorát láttuk 2017. november 17-én este a soltvadkerti Városi Művelődési Ház, Könyvtár és Szabadidő Központ színháztermében.

Szalai Kriszta a hajléktalan nő megformálójaként egészen a gyermekkorától mesélte el életét, hányattatásait. Elszakadás a családtól, állami gondozásba kerülés, agresszív férj bántalmazásai, nélkülözések, kitaszítottság, becsapás, csalás, börtön, hajléktalanság, új társ találása, vágyódás az anyai, apai szeretet iránt, erőszak, elutasítás, megaláztatások, kilátástalanság, vád és önvád, halálvágy, alkohol, kijózanodás, hatalmas megpróbáltatások… A színésznő előadásán keresztül Lakatosné Jutka érzelmi, indulati, lelki gyötrelmeinek lehettünk szemtanúi. Az előadás hol nevetésre, hol sírásra késztetette a közönséget, miközben mély önfeltárulkozás, ön és társadalomkritika is megfogalmazódott benne.

Szalai Kriszta ebben a darabban saját tapasztalatait és Lakatosné Jutka életének történetét írta színpadra.

„Ezzel a színházi estével szeretnék mindenkinek erőt adni.„

Mondta Kriszta, aki öt napig a saját bőrén is megtapasztalta, milyen kikerülni az utcára és ott hajléktalanként élni.

Az előadást nagy – nagy csend, majd egy kötetlen beszélgetés követte az előadás ihletőjével, Lakatosné Jutkával. Ő férjével együtt ma is egy kis kunyhóban él kutyáival, cicáival. Közmunkásként főállásban dolgozik. Mellette aktivista, több közérdeket, közcélt képviselő csoport munkájának segítője.

Legfőbb célja; tenni azért, hogy az állami gondozott gyerekek ne váljanak fedélnélkülivé.

Az egyszemélyes darab megrázó és felemelő. Kimondatlanul is az egymásra figyelésre, a másik ember méltóságának tiszteletben tartására, az összefogásra, a jó ügyekért való kiállásra, egymás meghallgatásának, támogatásának fontosságára, hálaadásra indít.

Szalai Kriszta színész-, írónő. Volt már producer, rendező is és több színtársulás alapítója. 1981-1983-ig egy értelmi és testi sérülteket gondozó intézetében volt ápolónő.  1988-ban végezte el a Színművészeti Főiskolát. 2008-ban megálmodója, majd létrehozója és azóta fő szervezője a Kapcsolda programnak. 2012-ben jelent meg első könyve: Lélekre vetkőzve címmel. Férje: Cserna Antal színművész. Három gyermekük van.

A színművésznő nagy szeretettel és mély tiszteletet érdemlően a művészet eszközeivel, saját forrásból és kapcsolatain keresztül is segíti Lakatosné Jutka és a hozzá hasonlóan kilátástalan élethelyzetbe került emberek boldogulását.

Köszönjük a játékot, köszönjük az együtt gondolkodás, rezdülés örömét.

Nahama

Fotó-K.Gy.-

MEGOSZTÁS