2017. november 19-én, új nagyharang megszentelésére és a toronyba történő felemelésére került sor az izsáki Szent Mihály katolikus templom előtt.

-Hirdetés-

A nagy számban összegyűlt hívek jelenlétében, először az Izsáki Városi Vegyeskar énekével, a katolikus fiatalok verseivel és Tóth Ákos tárogató hangjával kezdődött, majd Nagyné Igaz Melinda a református egyházközség lelkipásztora imádságával folytatódott a szentelés. Az adományozó család nevében Nagy Ferencné Etelka köszönte meg mindazok munkáját, akiknek a közreműködésével elkészült és ilyen szép ünnep keretében megszentelésre, majd a helyére kerül az új, Szent Erzsébet tiszteletére szentelt, izsáki nagyharang. Reményét fejezte ki, hogy a háromgyermekes édesanyaként, fiatalon elhunyt leányuk emlékére öntetett harang hangja, az ő szeretettel teli életét példaként mutatja mindenki számára. A harangot, melynek hangja szorosan összefügg Isten népének életével, jelzi az imádság idejét, összegyűjti a híveket és figyelmeztet a fontosabb eseményekre, Talapka István apát-plébános szentelte meg.

A nagyharang toronyba emelése után a hívek bevonultak a templomba ünnepi szentmisére, melynek végére, déli 12 órakor végre megszólalt mind a négy harang, beteljesítve küldetésüket, hiszen a harang hangja az, ami megszólít, amire odafigyelünk.

SZÓLJON EZ A HARANG ISTEN DICSŐSÉGÉRE! 
ÖNTÖTTE NAGY FERENC ÉS CSALÁDJA SZERETETT LÁNYUK
DR. NAGY IZABELLA EMLÉKÉRE 
AZ ÚR 2017.ÉVÉBEN, FERENC PÁPA, BALÁZS KALOCSAI ÉRSEK,
TALAPKA ISTVÁN APÁT-PLÉBÁNOS IDEJÉBEN.
SZENT-ERZSÉBET KÖNYÖRÖGJ ÉRETTÜNK! 

Ez olvasható a Gombos Miklós őrbottyáni öntödéjében készült új harangon, amely 2017. november 12-én érkezett a város határába, ahol az adományozó család és néhány segítő feldíszítette, majd a templomhoz kísérte. Az új harang érkezését, melynek elődjét 1944 szeptemberében törték össze és vitték el, a meglévő három harang és a református templom harangjainak zúgása köszöntötte. Bajkó Zoltán plébános a harangfogadás alkalmából elmondott gondolatai után, a harangot a templom belsejében helyezték el, hogy az érdeklődők közelről is megszemlélhessék.

Az új harang érkezésével összefüggésben a katolikus templom órája is megújult. Rancz Lajos székesfehérvári mester műhelyében készített tűzi zománcozott óraszámlapok, GPS szinkronnal működő professzionális hajtóművek beszerelése történt meg 2017. október
26-án.

Az új nagyharang érkezésével a teljes harangtartó szerkezetet fel kellet újítani. Hamarosan elkészül a négy harangot működtető számítógép vezérelt harangozógép rendszer is.

A katolikus templom órájának megújulása nemcsak egy településképi arculati változás, és az új nagyharang érkezésével a város életében egy fontos mérföldkő is. A templom kivilágított óráinak látványa az otthonra emlékeztet, a harangok hangja része a város lelkének.

-fg-

 

MEGOSZTÁS