Aki nem foglalkozik földműveléssel, bizony, értetlenül áll a fenti szavak olvasásakor. Még akkor is, ha eláruljuk: ezek a traktorra vannak szerelve. Viszont a gazdák kapva kaptak a lehetőségen és elfogadták a meghívást a hétvégi szakmai napra és gépbemutatóra.
A szervező a Soltvadkerti Gazdakör és Weppert Sándor volt, aki saját földterületét és tanyáját ajánlotta fel a nemes célra: előadások és géppróba gyümölcsösben, különös tekintettel a bodzára.

-Hirdetés-

A napnak az Újratervezés címet adták a szervezők. Hogy miért? Mint elmondták, a bodzatermelés közel 30 éves magyarországi történetének mélypontját élték meg az idei évben. Nem működött jól a felvásárlás és ismét sok család jövőjét tették bizonytalanná a meg nem fontolt lépések és döntések.

Mi lehet az ellenhatás vagy a megoldás?
Weppert Sándor szerint először is el kell gondolkodni azon, hogy termesztéstechnológiákban melyek azok az elemek, melyeknek költségeit csökkenteni lehet.  És az is megfontolandó, hogy melyek azokat, amiket egyszerűen el kell hagyni! Vajon hozzák-e a ráfordított összeget és ezen felül milyen hozadékkal bírnak? Ezek a következők:

  • a növényvédelem egyes lépései
  • az öntözés,
  • a lombtárgyázás,
  • a tápoldatozás.

A szombat délelőtti előadók a következők voltak:
Hegyi Tamás fejlesztőmérnök, aki a bodza védelméről osztotta meg gondolatait. Gáspár Ferenc növényorvos, aki a bodzatermesztés aktuális problémáiról beszélt. Kerényi István a jövőbeni értékesítési kilátásokat elemezte. Külön megtiszteltetés volt, hogy eljött dr. Kőrösi Ferenc kandidátus, aki a bodza tápanyag utánpótlásáról tartott rövid előadást. Az érdi Gyümölcskutató Intézet nyugalmazott vezetője, dr. Adorján Domonkos gépészeti tanácsokkal látta el a gazdákat. A gépbemutatót a házigazda tartotta kollégáival, valamint Nagy Gáborral, a Vadkert Agrotechnika kft ügyvezető igazgatójával.

A bemutató kapcsán többen dicsérték a gépek gyorsaságát (4-5 ha bodzaültetvény tárcsázása, gyomtalanítása), a kényelmet és a fiatal fák védelmét. Szó esett különleges helyeztekről, mint például a szélirány miatt megdőlt fasor tárcsázása: ilyenkor menet közben a távolságot is lehet módosítani, lévén a traktor nem mindig mehet közel a fasorhoz. A fordulóképesség, és a tartósság ugyancsak követelmény a gépeknél.

És ezek után következtek a fájó pontok: az árak. Bár, ahogy az egyik gazda megfogalmazta: „ha tíz éve vettem volna egy ilyet, már éppen meg is térült volna az ára!…” A Bodza Szakmai Nap beszélgetésssel folytatódott, majd zártkörű ebéddel ért véget.

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS