A Kiskőrösi EGYMI-ben az EGYMI Országos Egyesülete szervezésében 21. alkalommal került megrendezésre november 22-én „A jövő útjai…” elnevezésű szakmai konferencia. Az eseményre 39 település 45 intézményét képviselve, összesen 166-an érkeztek az ország szinte minden szegletéből.

-Hirdetés-

A programról Schaffer István az EGYMI igazgatóhelyettese elmondta, hogy ez a konferencia az egyik meghatározó éves rendezvénye az intézménynek. Az egyesület alapítója volt az intézmény korábbi igazgatója Radicsné Szerencsés Terézia, akinek ezt a nagyszerű kezdeményezését és munkáját viszik tovább ezzel is. Az intézmény hitvallása, hogy az itt felhalmozott szakmai tudást továbbadják. A program a NEA-TF-17-SZ-0498-as számú sikeres pályázat támogatásával valósult meg, melyre elsősorban a gyógypedagógusokat várták, valamint minden olyan kollégát, akik többségi intézményben sajátos nevelési igényű gyermekekkel foglalkozik. A nap 9 órakor bemutató órákkal kezdődött. Az intézményben óvodától a felső tagozatig a „Lépésről-lépésre” program alkalmazásába pillanthattak be az érdeklődők. Ezen kívül mozgásfejlesztést, habilitációt és logopédiai terápiát is láthattak a vendégek.  A készségfejlesztő iskolában kutyával asszisztált bemutató óra is volt.

A délelőtt folyamán 10 órától az intézmények fenntartói részéről a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese, Hajnal Gabriella a megújult intézményfenntartói rendszer bemutatása mellett a hátrányos helyzetű gyermekek ellátásának fontosságáról is szólt. Az EMMI részéről dr. Kiss László szakszolgálati és gyógypedagógiai referens az utazó gyógypedagógiai ellátásról beszélt, majd dr. Zászkoliczky Péter az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának dékánja a gyógypedagógiai képzés jelenkori kihívásairól adott tájékoztatást. A gyógypedagógiai minősítés és tanfelügyelet aktuális kérdéseiről dr. Szikora Ágnes az Oktatási Hivatal főosztályvezetője tartott előadást. Szerteágazó és érdekes témával kapcsolatban prezentált Bereczki-Fodor Enikő generációs és ifjúsági szakértő, aki az x, y, z generációról és a felnövekvő, új alfa generáció sajátosságait mutatta be. A nap folyamán műhelymunkák is folytak több témakörben: halmozottan sérült gyermekek ellátása fejlesztő nevelés-oktatás keretében, készségfejlesztő iskola, utazó tanári hálózatok működése, digitális tananyagok alkalmazása, „Békés iskolák” program (iskolai agresszió kezelése a közösségi szemlélet alakításával). Ez utóbbi keretében az EGYMI rajzpályázatot hirdetett meg, mely pályamunkák az intézmény aulájában kerültek kiállításra és a konferencia résztvevői zsűrizhették az alkotásokat.

Az visszajelzések alapján érdekes és hasznos ismeretekkel gazdagodhattak az országos szakmai rendezvényen részt vevők. Vannak, akik évek óta számon tartják és rendszeresen visszatérnek Kiskőrösre, az EGYMI novemberi konferenciájára.

Filus Tibor 

MEGOSZTÁS