A korábbi évek hagyományainak megfelelően az idei év decemberében is közmeghallgatásra várta az érdeklődőket a Soltvadkerti Önkormányzat képviselő-testülete. Az eseményt december 6-án tartották meg a művelődési házban.

-Hirdetés-

Mikuláscsomag, gyarapodó lakosságszám és 1000 jégelhárító az országban

A megjelenteket egy kisseb meglepetéssel várták a művelődési ház dolgozói. A Mikulás és a krampusz édességekkel kedveskedett. Ezt követően Lehoczki Ferenc polgármester köszöntötte az érdeklődőket, majd Font Sándor országgyűlési képviselő tájékoztatója hangzott el a kormány által elvégzett munkáról és a tervekről. Kiemelte, hogy az ország gazdasági állapota az elmúlt években előbb javult, majd mostanra stabilizálódott és fejlődési útra lépett. Megemlítette, hogy a kormány egyik fő célja a népességfogyás megállítása. Ennek érdekében különböző támogatásokkal próbálják ösztönözni a párokat a gyermekvállalási szándék növelésére. Az ideális 2 gyermek megléte lenne családonként, ami néhány éve 1,34, jelenleg pedig 1,55 gyermeket jelent. Sikerült elmozdulni pozitív irányban ilyen tekintetben és azt a célt szolgálják a családok számára biztosított adókedvezmények, valamint az új óvodák, bölcsődék építései is. A mezőgazdasággal kapcsolatban megemlítette, hogy Európában, de még világviszonylatban is egyedülálló módon az egész ország területét szeretné a kormány lefedni jégelhárító rendszerrel. Ez annyit jelent, hogy 10×10 km-es kockákra osszák fel a területeket és összesen mintegy 1000 jégelhárító berendezést helyeznek el az országban. A berendezések fenntartását a kárenyhítési alapból finanszíroznák, így az nem járna egyéb költséggel a gazdáknak. Azt is szeretnék megvizsgálni, hogy a jelenleg önkormányzatok vagy hegyközségek által üzemeltetett jégelhárító berendezéseket milyen módon lehetne bevonni az új rendszerbe. Országosan is egyedülállónak nevezte a térségben végrehajtott kerékpárút fejlesztéseket. Az első szakasz 1998-ban valósult meg a Kiskőrös-Soltvadkert nyomvonal átadásával. Azóta ehhez több új kerékpárút épült és csatlakozott. Bejelentette, hogy egy 800 millió forintos megnyert pályázatnak köszönhetően elindulhat az Akasztó utáni szakasz tovább építése, egészen Soltig, mely munkálatai már jövő év tavaszán elkezdődhetnek.

Mintegy 400 millió forintnyi turisztikai fejlesztés valósulhat meg

Az elhangzottak után Lehoczki Ferenc polgármester beszámolója hangzott el az önkormányzat idei költségvetéséről. Elmondta, hogy az idei évben számolhattak a valaha volt legnagyobb költségvetési számadatokkal, ami annyit jelent, hogy 2,5 milliárd forintból gazdálkodhattak. A legtöbb pályázatot is idén nyerték meg, amelyek közül 700 millió forintot úgy kapott a város, hogy ahhoz nem kellett önerőt biztosítani. nagy örömmel jelentette be, hogy az önkormányzat további sikeres pályázatainak köszönhetően mintegy 400 millió forintot fordíthatnak majd turisztikai fejlesztésre a jövő évben. Az idén újították fel a legtöbb utcát is a városban, amelyek aszfaltozásaira 100 millió forintot fordítottak. A népességfogyás tekintetében fontos figyelemmel kísérni a házasságkötések számát. Ezzel kapcsolatosan az önkormányzatnál 1989-től vannak számadatok és azóta az idei évben kötöttek a legtöbben házasságot Soltvadkerten. A számadatokat tekintve mondta el, hogy tavaly 32-en, idén pedig 54-en kötöttek házasságot. Az idei újszülöttek száma 56 és még 5 várható, amivel szemben eddig sajnos 98 halálesetet regisztrálhattak. Megemlítette, hogy az 1950-es években volt a település a legnépesebb, amikor a 8700-at is meghaladta a lélekszám, mely mára 7916 lakosra redukálódott. A gyermekvállalási kedv elősegítése érdekében készült el egy 400 m2-es óvodafejlesztés az Arany J. utcában, ami két csoportszoba bővítést jelent tornateremmel. A város gazdasági élete is folyamatosan fejlődik, aminek köszönhetően a helyi iparűzési adó bevétel is évek óta emelkedő tendenciát mutat. Idén várhatóan közel 300 millió forint helyi iparűzési adóbevételre számit az önkormányzat – tavaly 270 millió forint volt ez a tétel. Örömmel számolt be arról, hogy a Vadkerti-tó látogatottsága idén az elmúlt 10 év legmagasabb számadatát hozta. A tavat 97470-en látogatták meg és a vendégéjszakák után befizetett idegenforgalmi adó is meghaladta a 4 millió forintot. Az elhangzottak után a lakossági hozzászólások alkalmával felmerült igényként gyalogátkelőhely kiépítése, a Csábori-kétsoron a közvilágítás bővítése, valamint a kóbor kutyákkal kapcsolatos teendők elvégzése.

Megújulhat a Tázlári út, felüljáró épülhet a vasúti átjárónál

A közmeghallgatás zárásaként Font Sándor hozzászólásában megemlítette, hogy felújításra került a jövő év elején – várhatóan március környékén – a Tázlári út mintegy 5 km-es szakasza. Említést tett arról is, hogy a Soltvadkertet elkerülő út a tervezés szakaszába lépett, mely konkrét munkálatai előreláthatóan 2019-2020-ban kezdődhetnek és két ütemben valósulhat meg. Beszámolt arról is, hogy megvalósul a Belgrád-Budapest gyorsvasút kiépítése, amely által két nyomvonal lesz és 160 km/h-ás sebességgel haladhatnak majd a szerelvények. Annyit megemlített konkrétumként, hogy Soltvadkertnél az 53-as számú főútvonalat átszelő vasúti vágányok felett minden bizonnyal majd felüljárót építenek ki. Örömmel jelentette be azt is, hogy jövőre a városban teljes értékű kormányablak épül ki, ami az itt élők ügyintézéseit nagyban segíti majd.

Filus Tibor

MEGOSZTÁS