A „KOLON KÁVÉZÓ – Természettudományi előadások”, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) és a Futóhomok Természetvédelmi Egyesület (FTE) közös szervezésében zajló előadás-sorozat keretében, 2017. december 8-án a Vino éterem pinceklubjában, „A dinamikusan változó vizes élőhelyek specialistája: a kanalasgém” címmel, dr. Pigniczki Csaba természetvédelmi őrkerület vezető tartott előadást.

-Hirdetés-

 

A jellegzetes csőréről könnyen felismerhető kanalasgém – gázlómadár, számára a sekélyvizű területek jelentik a fő táplálékforrást. A populáció változása szoros összefüggésben van a vizes élőhelyek alakulásával. A kanalasgémek megfigyelésiének adataiból következtethetünk az ökológiai élőhely változásaira is.A kanalasgémek fémgyűrűs megjelölése már 1908-ban elkezdődött, de a kisszámú visszafogás miatt nemigen lehetett értékelhető adatokat összegyűjteni. Az igazi áttörést a színes, távcsővel is olvasható jelölőgyűrű jelentette, melynek alkalmazását 2003-ban a Kolon-tónál dr. Pigniczki Csaba közreműködésével kezdték el. Ettől kezdve váltak követhetővé a madarak költözési útvonalai, és a sekélyvizű területek változása miatt bekövetkező helyi mozgások. Az idei évben láttak el először néhány egyedet jeladóval, ami még pontosabb adatok szolgáltat a madarak mozgásáról. Mostanában kezdték el alkalmazni a fotócsapdákat, amelyek a fészkelőhelyek életébe segít bepillantani. Az így kapott adatok elemzése és a következtetések levonása a közeljövő feladatai.

Dr. Pigniczki Csaba, a kanalasgémek avatott szakértője, a faj elkötelezett kutatója, hitelesen előadott mondanivalójával teljesen magára vonta a hallgatóság figyelmét és nagy lelkesedéssel válaszolt a feltett kérdésekre is.

Az előadás-sorozat 2018. január 12-én folytatódik.

-fg-

MEGOSZTÁS