Advent 3. vasárnapján a hagyomány szerint a két lila gyertya után a rózsaszínűt gyújtjuk meg. A lila gyertyák között ez az egyetlen, amely kilóg a sorból, ezáltal is jelezve a
3. vasárnap különlegességét. Az öröm vasárnapja ez, hiszen túl vagyunk az adventi időszak felén, egyre közelebb kerülünk karácsony ünnepéhez, Jézus születéséhez.

-Hirdetés-

Soltvadkerten a megszokott helyszínen, a Hősök terén felállított szökőkút mellett gyülekeztek kicsik és nagyok, hogy a Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak műsorát meghallgassák.

Udvarhelyi Attila köszöntő szavai után Győri Veronika iskolalelkész Ézsaiás próféta jól ismert mondatai „Építsetek utat a pusztában az Úrnak! Az Úr jön hatalommal!” alapján három adventi gondolatot fogalmazott meg:

1. Bár advent 4 hete a várakozás ideje, de ez nem tétlen várakozás, hanem ahogyan a próféta is mondja: utakat kell építeni. Utat építeni embertársaink és közöttünk, Isten és közöttünk. Ez az időszak arra is alkalmas, hogy régen elromlott kapcsolatok rendeződjenek, és a puszta, üres, magányos, fájdalmas életek is jobb irányba forduljanak.

2. Ézsaiás azt írja, hogy az Úr hatalommal jön. Karácsonykor minden más eszünkbe juthat Jézus születéséről, érkezéséről, csak a hatalom és erő nem. Mégis, ebben a gyermeki létben mutatkozik meg a hatalmas isteni nagyság, tudniillik az embert megmenteni és üdvözíteni akaró Isten még erre is képes, hogy gyenge gyermekként érkezzen a földre, méltatlan körülmények közé.

3. A betlehemi réten a pásztorokat angyali szózat és angyalok éneke köszöntötte, ily módon adva át az üzenetet: megszületett Jézus, az Isten Fia! Az örömüzenet nem szóban, hanem az ének hangjain ért el az emberek szívéhez. Soltvadkerten ezen a vasárnapi estén a gyermekek angyali hangja igyekszik eljuttatni karácsony igazi mondanivalóját a jelenlevőkhöz, hogy utat tudjanak építeni kapcsolataikban, és örömmel tudják várni az érkezőt, a világ Megváltóját.

A lelkésznő gondolatai után az iskola diákjai Darányiné Haris Gabriella tanárnő vezényletével, versekkel és énekekkel örvendeztették meg a jelenlevőket. Sokan dúdolhattuk együtt az „Újra itt van szép karácsony”, valamint a Polár Expressz c. rajzfilm jól ismert „Bűvös éj” kezdetű énekét. A felsős diákok szavalatai szintén az ünnep öröküzenetét emelték ki:

„Csengőszó csendíti
hírét égi hírnek:
boldogság örömét
jövő reményének. 

Messzi, távol innen,
betlehemi éjben,
kis Jézus született
barlang rejtekében.”

/Devecsery László: Harang szól valahol – részlet/

A gyermekek szolgálata után Udvarhelyi Attila igazgató Lehoczki Ferenc polgármesterrel és Győri Veronika iskolalelkésszel meggyújtották az adventi koszorú harmadik gyertyáját.

A közös együttlét és beszélgetés a város piacterén folytatódott, ahol a szervezők forró teával, forralt borral, zsíros kenyérrel és az Általános Iskola diákjai által bemutatott tánccal várták a hidegtől átfázott soltvadkertieket.

Három intézmény jelent meg az adventi hangulatba öltöztetett piactéren.

Soltvadkerti Városi Művelődési Ház, Könyvtár és Szabadidő Központ, akik forralt borral, könyv és ajándék vásárral várták a kilátogatókat.

Az Asztalitenisz szakosztály szintén forralt borral, és házi készítésű tepertőkrémmel kedveskedett a megjelenteknek.

Soltvadkerti Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és AMI szülői közössége, ahol forró csokit, teát és forralt bort kínáltak. Harapni valóként: vimpi, meleg szendvics és lángos közül lehetett válogatni. A lángost Vida Imre nagylelkű felajánlásaként kapták. A meleg ételek elkészítéséhez a Király Pékség járult hozzá mobil kemencéjével, és felajánlásával.

Köszönet a sok segítő szülői kéznek, és a nagylelkű adományozóknak, akik hozzájárultak az est sikeréhez.

-K.Gy.-
MEGOSZTÁS