Elérkezett advent harmadik vasárnapja is. A Kiskőrös főterén lévő koszorún ugyan 4 darab fehér gyertya áll, azonban a hagyomány szerint Advent 3. vasárnapján a rózsaszín gyertyát gyújtják meg, mivel a színeknek szimbolikus jelentésük van.

-Hirdetés-

A lila szín a böjt, a bűnbánat, az önvizsgálat színe – jól jelképezi, hogy az adventi időszak, csakúgy, mint a húsvétot megelőző, nem csupán a várakozás, hanem a böjt ideje is. A harmadik gyertya színe rózsaszín, mely az örömöt, Szűz Máriát szimbolizálja – egyúttal arra is utal, hogy a harmadik vasárnapon kisebb hangsúlyt kap a bűnbánat.

A gyertyák külön-külön is jelentéssel bírnak. Az első lila gyertya jelképezi a hitet, a második a reményt, a sorban a harmadik – rózsaszín – az öröm gyertyája, míg a negyedik gyertya – mely ugyancsak lila – a szeretetet szimbolizálja.

A harmadik adventi gyertyát tegnap este Lupták György, evangélikus esperes, püspökhelyettes és Aszódi Pál, önkormányzati képviselő gyújtotta meg.

Aszódi Pál beszédében a szeretet fontosságáról beszélt. „Nem lehet megvásárolni, elcserélni. Ezt csak kiérdemelni lehet. Mindezt csak kisbetűs szeretetnek nevezem. A nagybetűs szeretet, az igaz szeretet hitünk szerint maga az Isten. Mi tehát azért szeretünk, mert ő előbb szeretett minket. Isten szeretete képessé tesz bennünket úgy szeretni hogy semmit ne várjunk cserébe, függetlenül attól hogy hogyan érezzük magunkat, mi könnyebb számunkra.”

Lupták György esperes a téli napfordulóról is beszélt: „Szinte először érzékelve fel se tűnik, majd egyre világosabb lesz. Tudat alatt is az ember így próbál tiltakozni a sötét ellen, hogy fényt gyújt, mint mi itt a harmadik gyertyát.”

A beszédek elhangzását követően meggyújtották a harmadik gyertyát is az adventi koszorún.

Sz.Á.

MEGOSZTÁS