Az Orgoványi Drámacsoport, a szeptember végi otthoni ősbemutató és a kunszállási vendégszereplés után, 2017. december 17-én Izsákra hozta el a kiváló férfiakat bemutató „Rendkívüliek” elnevezésű előadás sorozat legújabb, Semmelweis című drámáját. Ebben a darabban Semmelweis Ignác, magyar orvos, az „anyák megmentője” hányatott sorsát vitték színre Gellért Imréné Etelka rendezésében. Az Izsáki Táncsics Mihály Művelődési Ház színpadára korhű díszletetekkel és jelmezekkel varázsolták elénk Semmelweis XIX. századi polgári lakását, ahol a fő jelenet zajlott.

-Hirdetés-

Valószínű, hogy az előadás nézői ismerik Semmelweis Ignác legfőbb felfedezésének, a fertőzések megelőzését szolgáló klóros vízzel történő kézmosásnak a történetét.
Arról azonban, hogy ezt milyen körülmények között vitte keresztül, már nem valószínű. Arról, hogy Semmelweisnek el kellet viselnie kollégái elutasítását, hiába bizonyította, a fertőzések valódi okozói maguk az orvosok, és a javasolt rendszabályok bevezetésének akadályozását.

A darab szereplői drámai erővel mutatják be, hogyan őrli fel a professzort az elé gördített akadályok elleni küzdelem. Milyen konfliktusokat okoz a megoldandó problémára koncentráló tudós a környezetének, főleg a feleségének. A fő jelenetben a Semmelweist játszó Szűcs Tamás és a feleséget alakító Tóth Klára átélt hitelességgel tárja elénk a dráma szinte elviselhetetlen mélységét. Csak a darab vége felé sejlik fel: „A jó ügy diadala gyakran késni szokott, a siker azonban nem marad el!”

A színpadi részt követő diavetítéses prezentációban, dr. Czabán Edit hasonló hitelességgel tárja elénk Semmelweis hányatott életútját, a teljes elutasítástól a halála után bekövetkező világhírig.

Az előadást átszellemülten figyelő közönség hatalmas tapssal köszönte meg a rendkívüli élményt adó előadást. Gratulálunk az Orgoványi Drámacsoport minden szereplőjének és technikai közreműködőjének!

-fg-

MEGOSZTÁS