2017. december 19-én délután Karácsonyváró ünnepséget szerveztek gondozottaiknak a Filadelfia Segítő Szolgálat munkatársai, a Humán Szolgáltató Központ épületében.

-Hirdetés-

Szolgálatuk 11. éve működik és minden Karácsony alkalmával ünnepi műsorral és szeretetvendégséggel várják gondozottaikat. A tegnapi napon is ezt a szép hagyományt éltették. Ádám Miklós koordinátor köszöntője után a keceli Apostoli Egyház fiataljai karácsonyi énekekkel szolgáltak és egy eljátszott telefonos lelki segélyszolgálati párbeszéddel szemléltettek egy különös emberi adottságunkat.

Minden emberben ott van a nyoma, lenyomata egy igaz boldogságnak. Van egy űr az emberi természeten belül, amit csak Isten tölthet be, ezért is nevezzük azt Isten-alakú űrnek. Blaise Pascal (1623-1662) szerint az emberi üresség és vágyakozás megtapasztalása az emberiség igaz sorsának mutatója. Azért ültette belénk Isten, hogy magához vonzza az embereket. Csak valami végtelen, változatlan, igazi jó töltheti be, azaz Isten.Ezt követően Farkas Sándor, az evangélikus iskola lelkipásztora hirdetett igét. Ünnepi gondolataiban felhívta a vendégek figyelmét arra, hogy ne féljenek segítséget kérni.„Időnként útkereszteződéshez érünk, sokszor ezek a kereszteződések érzelmi válaszutak is egyben. Amilyen döntéseket hozunk ilyenkor, azok nagymértékben meg fogják változtatni a jövőnket. Ilyenkor Karácsonykor minden egy kicsit jobban vibrál, mint a hétköznapokban. Bennünk van az ünnepre való készülésnek a feszültsége, a békesség és a szeretet utáni vágy is szívünkben és ez a kettő nagyon érdekes elegyet képezhet a lelkünkben. Egyszerre történhet meg, hogy valami felrobban vagy lángra lobban bennünk. Karácsony egy csodával bír, hisz nincs még egy olyan ünnep, ahol ennyi angyal nyüzsögne, és ahol egy angyal megjelenik, az azt jelenti, hogy ott az ég üzen, hisz az angyal szó maga is azt jelenti, hogy Isten hírnöke. Azt mondják az angyalok: menj és nézz körül és a szeretetet a legkisebbek között keresd. A szegényeknek ételt adó, betegeket látogató vagy cipősdobozban ajándékot készítő szociális munkások között, akik a szeretetet becsomagolják.”Az ünnepi műsor végén Csengődi Dezsőné, az idősek klubjának tagja verset mondott, majd gyertyafény mellett közösen énekelték el a Csendes éj című karácsonyi dalt. Ezt követően meleg teával, kaláccsal, pogácsával, gyümölcsökkel vendégelték meg gondozottaikat a Szolgálat munkatársai.

Személyes beszélgetésünkkor Ádám Miklós koordinátor elmondta, hogy sok ellátottnak, -aki a tanyán elszigetelten él – nincs lehetősége megünnepelni a Karácsonyt szerettei körében.

„Volt olyan ellátottunk, aki azt mondta, hogy neki ez az ünnepség jelenti a Karácsonyt. Ilyenkor a gondozottaink ünneplőbe öltöznek kívül és bízom benne, hogy legbelül is.”

A közösségi ellátás, a Filadelfia Integrált Szociális Intézmény keretén belül működik a kiskőrösi kistérség 15 településén, a Magyarországi Baptista Egyház fenntartásában.
Az intézmény szociális alapellátásai során: pszichiátriai- és szenvedélybetegek közösségi ellátása, házi segítségnyújtás, étkeztetés, tanyagondnokság, támogató szolgálat révén nyújt segítő kezet a rászorulóknak.A közösségi ellátásban egy gondozó 25 ellátottat gondozhat, közös megegyezésen alapuló rendszeres találkozással, az ellátott szükségleteihez igazodva, közösen kidolgozott gondozási terv alapján. Az ebben meghatározott célok elérését akadályozó problémák megoldását, életviteli tanácsadással, készségfejlesztéssel, speciális stratégiák alkalmazásával érik el. Esetmenedzserekként segítenek továbbá a különböző szociális jogosultságok felismerésében és ügyintézésében, az egészségügyi ellátásokhoz való hozzájutásban.

A segítők azt vallják, hogy a gondokat, mindig a probléma keletkezésének helyszínén kell kezelni, az érintett személy természetes támaszainak, és egyéb szociális, és/vagy egészségügyi szolgáltatók bevonásával.

„Az a célunk, hogy az ellátotti köreinkbe tartozóknak segítsünk –az esélyegyenlőség jegyében- áthidalni azt a szociális hátrányt, amelyben ők élnek. Azzal, hogy közel kerülünk hozzájuk, megismerjük lakókörnyezetüket, családjaikat, látjuk az életvitelüket, közösen megtaláljuk azokat a pontokat, amelyekben hatékonyan tudunk segíteni.”

Egész évben rendszeresen fogadnak illetve visznek adományokat a rászorulóknak, nem csak most a szeretet ünnepe alkalmából. Időről-időre magánfelajánlásokból kisebb-nagyobb mennyiségű ruhaadomány, időnként bútoradomány is érkezik a Szolgálathoz.

A Szolgálat munkatársai ezúton kívánnak:
Áldott, boldog, békés Karácsonyt minden jóakaratú embernek!
Fénylő karácsonyfát, meleg szobát, finom vacsorát, önzetlen barátokat, szerető családtagokat!

Kutyifa Ilona 

MEGOSZTÁS