A téli napfordulókor áll meg a fény csökkenése s indul el a napos órák idejének növekedése. A fény, a remény, a megújuló természet és a jövőbe vetett hit szimbóluma.

-Hirdetés-

Ősi magyarság egyik legnagyobb ünnepe a Karacsun – a Téli Napforduló. December 21.-én a Vadkerti Hunok Hagyományőrző Egyesülete és a Hagyományőrző Íjászok Dunaföldvári Egyletetagjaival a soltvadkerti piactéren tartotta ünnepét.

Az érdeklődőket nagy szeretettel, forró teával, forralt borral, zsíros kenyérrel várták.

A felállított jurta a szertűz őrzőinek nyújtott szállást  A szertűz a nomád kultúra hagyományai szerint erdei vagy gyümölcsfából állt. Az idei évben erdei fából rakott tűznél ünnepelhettek a kilátogatók, melynek közepére tölgyfát helyeztek, e köré a négy égtáj erdei fái kerültek. Északra a fenyő, Keletre a fűzfa, Délre a nyárfa, Nyugatra a bükkfa.

A tűz meggyújtására naplementekor került sor, amit virrasztással, dobolással, évbúcsúztató szertartással őriztek napfelkeltéig Karácsony Bence vezetésével.

Őseink hitvallása szerint, melyet az egyesület tagjai is követnek, a következőévi bőségesebb termés reményében gabona áldozatot mutattak be.

A szervezők ezúton is köszönik az együttműködést:  Soltvadkert város önkormányzatának, Komszolg Kft.-nek, Hagyományőrző Íjászok Dunaföldvári Egyletének, Nyúl Tamásnak és családjának, valamint az egyesület tagjainak. 

 
-K.Gy.-
 
MEGOSZTÁS