Hosszú idő után újra János napi borszentelés Soltvadkerten

-Hirdetés-

„Közösséget kell építenünk egymással és Jézussal!” — fogalmazott dr. Jeney Gábor plébános azon a szentmisén, melyet János napján tartott a soltvadkerti római katolikus templomban. A szertartás fő eseménye a bor- és kalácsszentelés volt. Az ilyenkor szokásos János-napi szertartást még Burányi Roland plébános vezette be az egyházközségben, mely azonban utódja idejében sajnálatos módon eltűnt. Most, az új plébános színre lépésével talán ismét feléleszthető ez a szép közösségi szokás — gondolta a gyülekezet világi vezetősége és meghirdették az eseményt. A szentelendő kalácsot és bort saját kezűleg helyezte az oltár elé az a néhány tucat hívő, akiknek fontos volt az esemény és eljött.

Külön emelte a szentmise fényét, hogy megtisztelte jelenlétével a soltvadkerti dr. Menyhárt Sándor jánoshalmi plébános is. Mindkét pap kiemelte a névnap kapcsán János apostol tevékenységét. Ő volt a szeretett tanítvány, aki Jézus keresztfája alatt egyedüliként volt ott a tizenkettő közül, vigasztalva a szenvedő Krisztus édesanyját, Máriát. De megjelenik Szent János a húsvéti feltámadás tanújaként és a későbbi gyülekezetek építésénél is. Újszövetségi írásai a mai napig az egyház tanításának alapját képezik.

A templom karácsonyi díszítése idén sokkal visszafogottabb volt, mint a korábbi években. Az egyházközség takarékoskodni akar és a pénzt inkább más célokra fordítja. Viszont a közösségépítést és a templomon kívüli családi programokat nagyon fontosnak tartják. Ennek jegyében jöttek össze a borszentelés után a közösségi házban, hogy egy kicsit fogyasszanak a megszentelt javakból.

A következő katolikus program vízkereszt szombatján várja a híveket, amikor a templomban a szentmise és vízszentelés keretében a 2017-ben elhunyt családtagokra emlékeznek majd egy-egy szál gyertyával.

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS