Na, erről a címről nekem egy, a közelmúltban infarktust átélt, nem is olyan öreg barátom vicces gondolata jutott eszembe: „Azt mondta az orvos, hogy éljek stresszmentes életet és mozogjak sokat. Na hiszen, csak tudná, hogy nekem mekkora stressz, ha mozognom kell!”

-Hirdetés-

Mostanában egyre több olyan sportközpont nyílik meg, ahol az embereket „újra megtanítják” mozogni — még ha odakint hideg is az idő… Ahogy hirdetik magukat, „a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkit megtornáztatunk: kisbabákat a baba-tornán, anyukákat a baba-mama tornán, kisiskolásokat a tartásjavító gerinctornán, a középosztályt az egyre népszerűbb, és gyógytornászok által is mindenki számára erősen javasolt jógán. Az egyik edzés csoportban zajlik, a másik egyénileg, emberre és kérésre szabottan. Sokak szerint a legjobb a kiscsoportos edzés: itt egymást erősítik lelkileg is a résztvevők, az edzőnek pedig van ideje egyénileg odafigyelni minden vendégünkre. Ha megosztja vele a célját – legyen az erősödés, fogyás, formásodás stb. – akkor az edzés alatt arra külön odafigyelve segíthető ez az elképzelés.

Frittmann Éva, a kiskőrösi FrittiSport edzőterem vezetője szerint egy adott kor fölött egyre többen igényelnek személyi edzést. Nem csak sportemberek, hanem olyan családapák és családanyák is igénybe veszik ezt a lehetőséget, akik vállalkozóként napközben tudnak kiszakítani egy-egy órát, hogy aztán a késő estébe nyúlóan folytassák üzleti tevékenységüket. Van köztük olyan, aki a legrövidebb idő alatt a leglátványosabb eredményt akarja elérni, de sok vendég azért dönt emellett, mert arra van szüksége, hogy valaki motiválja és felügyelje a gyakorlatok helyes és hatékony végrehajtását.

Ezen kívül egyre nő azok létszáma, akik gyógyulás, rehabilitáció miatt járnak edzőterembe. Egy-egy baleset vagy műtét után a közgyógyászati ellátás mellett plusz mozgásterápiát is igényelnek. A sportolók igényei speciálisak: adott technikákkal még a mozgássorozatok és a reakcióidők is javíthatók: egy focista vagy egy teniszező gyorsabban reagál az érkező labdára, strapabíróbbá válik, és kisebb eséllyel sérül meg a pályán.

A szépség is nagy úr:  egyre többen akarnak valahonnan valamit leadni… De figyelem: nem elég az edzőteremben leadni: változtatni kell a táplálkozás módján is.

Ahogy a lakosság öregszik, úgy egyre betegebb is. Ebben Frittmann Éva is egyetért, kiemelve azt, hogy a hosszú élet nem jelenthet egy meghosszabbított szenvedést.  Hiszen mi másért élne az ember, mint a boldogságért, a jó közérzetért és a családban, ill. barátok között eltöltött szép napokért?

A tendencia viszont sajnos az, hogy ahogy idősödnek, sokan azért szomorúak, mert fokozottabban jelentkeznek a testi bántalmak. Ez persze fordítva is igaz: a rossz lelkiállapot előbb-utóbb jelentkezik a testen. Viszont ennek nem kell így lennie!

Csak néhány ötlet az újévi fogadalmakhoz:

  • rendszeres fürdőlátogatás, melyet konzultáció előz meg a szakorvossal (mozgásszervek, igénybe veendő gyógyászati eljárások, stb)
  • Kötőszöveti regeneráló masszázs a bőr állapotának javítása érdekében
  • Új technológiák megismerése, kipróbálása, alkalmazása — anélkül, hogy bárminek rabjává válnánk!
  • Kinezio-terápia, amely során egy a testre felhelyezett, rugalmas tapasz a helyes irányba húz, tart, vagy éppen stimulál – természetesen fájdalommentesen. Ezzel lehet tartást korrigálni, különösen ferdüléseknél és mozgás beszűküléseknél alkalmazva.
  • Nem elhanyagolandók a derékbecsípődések és vállfájdalmak. Ezek gyógyítására a gyógyfürdő kúrái mellett kiváló eredményeket hoznak az FDM-terápia módszerei.

Összefoglalva: minden kúra lehet hasznos, de csak a rendszeresség és az egészséges életmód hoz csodát. Ez a leggyakrabban nem pénz, hanem ráfordított idő és akarat kérdése!

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS